Spring naar de content

Gaat #Drenthe het dit jaar winnen van #Brabant?

In 2016 moet het anders in Drenthe. De noordelijke provincie deed het namelijk niet goed in 2015. Op Twitter dan. Drenthe sloot vorig jaar af op de twee na laatste plek in de strijd der provinciën op dat sociale medium. Alleen Flevoland en Zeeland waren minder vaak trending.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet

In 2016 trekt Drenthe – met Friesland en Groningen – al direct de aandacht op Twitter. Op de eerste maandag van de maand vergeet men in Drachten, bij de Meldkamer Noord-Nederland, op de knop van het luchtalarm te drukken. De test van het luchtalarm vindt uiteindelijk twaalf minuten later plaats. Met dank aan de Groningers begint het nieuwe jaar voor Drenthe dus alvast goed op Twitter.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Drenthe dendert de daaropvolgende dagen vrolijk door. Dankzij het weer. IJzel zorgt ervoor dat (school)pleinen veranderen in schaatsbanen, snelwegen in kaarsrechte glijbanen en straten worden omgetoverd tot ijshockeyveld. Code Rood. Op naar een goede plek in het Twitter-klassement van 2016.

#Steenbergen
De strijd tussen de verschillende provincies op Twitter werd in 2015 gewonnen door Noord-Brabant, aldus de Nederlandse mediamonitor buzzcapture. De rangschikking vond plaats op basis van gebruik van de provincienaam in tweets. Van alle 36 miljoen tweets waar een plaatsnaam, gemeente of provincie is genoemd in 2015, gingen 5,7 miljoen tweets over Brabant. Ofwel: een kleine zestien procent van de tweets. Meer dan iedere andere Nederlandse provincie.

Trending topics in Noord-Brabant waren onder meer #Steenbergen, #Moerdijk, #huldiging, #stormschade, #degradatie, #sr16, #hittegolf en #bierfiets. In het kader van dit artikel: in Drenthe deden bijvoorbeeld #sinterklaas, #storm, #wolf, #explosie, #gladheid, #nachttrein, #fietssnelweg en #moeder het goed.

Zeeland
Zeeland kreeg in 2015 de minste aandacht van Twitteraars. Iets meer dan 5.00.000 berichten gingen over de zuidwestelijke provincie. Drenthe deed het weliswaar twee keer zo goed (1 miljoen tweets gingen over Drenthe), maar Flevoland was bijna net zo populair. Het verschil tussen de twee bedroeg slechts 0,1 procent van alle 36 miljoen onderzochte tweets.

Die provincies kan Drenthe dit jaar mogelijk ver achter zich laten.

Onderwerpen