Spring naar de content

Het zelfgegraven graf van Michael Boogerd blijkt een schorsing van twee jaar

Hij stopte ruim acht jaar geleden met fietsen, maar Michael Boogerd is door de UCI voor twee jaar geschorst, omdat hij tijdens zijn actieve carrière doping heeft gebruikt. De beslissing volgt nadat Boogerd zelf - ook alweer drie jaar geleden - toegaf vals te hebben gespeeld.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Boogerd bekende in maart 2013 het gebruik van onder meer EPO en bloedtransfusies tegenover de NOS. Naar eigen zeggen kon hij niet anders: "Ik had het idee dat ik er alles voor deed, maar ik werd gewoon als een amateur gelost. Ik reed gewoon voor lul eigenlijk. Dan moet je wel heel sterk in je schoenen staan, wil je niet naar een middel grijpen waarvan je het gevoel hebt dat meerderen het doen."

De schorsing heeft tot gevolg dat Boogerd twee jaar niet actief mag zijn in de wielersport of andere takken van sport. Hij moet alsmede zijn functie als ploegleider van Roompot-Oranje Peloton neerleggen. Tevens worden al zijn resultaten uit de competitie-uitslagen van 2005 tot 2007 geschrapt. Boogerd verliest daarmee onder andere zijn Nederlandse titel van 2006 en podiumplekken bij de Amstel Gold Race van 2005 en 2006 en zijn derde plek in Luik-Bastenaken-Luik in 2005.

Verantwoordelijkheid

In het woensdag uitgegeven persbericht geeft Boogerd aan niet in beroep te gaan tegen de straf: "Omdat ik net als tijdens mijn vrijwillige openlijke bekentenis op 6 maart 2013 de verantwoordelijk draag en de consequenties aanvaard voor beslissingen die ik zelf in het verleden heb genomen." De straf komt voor Boogerd niet als een verrassing, maar het stoort de oud-renner wel dat hij zo lang op de beslissing moest wachten.

En dus groef Boogerd zijn eigen graf. Er wordt algemeen aangenomen dat er gedurende de actieve loopbaan van Boogerd niet of nauwelijks 'schone' renners in het peloton te vinden waren. De eerlijkheid van de Nederland wordt echter bestraft. Boogerd weigert collega's te verraden in ruil voor strafvermindering: "Ik was en ben alleen bereid mijn eigen verhaal te vertellen en leg niet over andere renners of begeleiders verklaringen af."