Spring naar de content

Cultuuragenda: unieke foto’s van Marilyn Monroe, Wishbone Ash & Een soort Hades

Elk weekend selecteert HP/De Tijd drie culturele evenementen die een bezoek waard zijn. Deze week: unieke foto’s van Marilyn Monroe in Eduard Planting Gallery in Amsterdam, optredens van de Britse rockband Wishbone Ash en het toneelstuk Een soort Hades door Theater Utrecht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Marilyn Monroe
Twee legendarische fotografen, een legendarisch onderwerp. In de fototentoonstelling Marilyn Monroe: The Woman Who Made Love to the Camera in Eduard Planting Gallery in Amsterdam zijn unieke foto’s te zien van een van de meest tot de verbeelding sprekende vrouwen van de vorige eeuw: Marilyn Monroe. Milton Greene (1922 – 1985) behoorde jarenlang tot de internationale top van mode- en portretfotografen. Zijn werk werd onder meer gepubliceerd in tijdschriften als Life, Harper’s Bazaar en Vogue. Douglas Kirkland (1934) is eveneens een veel geprezen mode- en portretfotograaf. Bekend zijn zijn foto’s van Coco Chanel, Charlie Chaplin en Andy Warhol. Beiden kregen de eer om een van ’s werelds meest geliefde (en meest fotogenieke) actrices te fotograferen. De foto’s uit deze series die het minst bekend maar evenwel prachtig zijn worden in deze expositie getoond.

De expositie ‘Marilyn Monroe: The Woman who made Love to the Camera’ is tot en met 05 maart 2016 te zien in Eduard Planting Gallery in Amsterdam. Meer informatie vindt u hier.

Marilyn Monroe door de lens van Douglas Kirkland, 1961
Marilyn Monroe door de lens van Douglas Kirkland, 1961

Wishbone Ash
Het was een van de eerste bands met twee leadgitaristen: Wishbone Ash, in 1969 opgericht door Martin Turner en Steve Upton. Beide heren werden beïnvloed door jazz en progressieve rock. Bands als The Shadows waren hun voorbeeld. In de jaren zeventig was de band op het hoogtepunt van zijn roem, met als absolute piek het album Argus. Ruim veertig jaar later houden ze de uitverkochte stadions voor gezien. Andy Powell, gitarist en zanger en enig overgebleven bandlid uit de originele bezetting, trekt deze dagen met Wishbone Ash langs vijf kleine popzalen in Nederland. In Heerlen, Leiden, Uden en Amsterdam zullen de hun succesalbum Argus integraal spelen, in Zwolle hun album Live Dates.

Wishbone Ash: 07/01 Theater Heerlen, Heerlen, 08/01 Gebr. de Nobel in Leiden, 09/01 De Pul, Uden, 10/01 Hedon, Zwolle, 11/01 Paradiso, Amsterdam.

Een soort Hades
De voorstelling Een soort Hades van Theater Utrecht, geregisseerd door Thibaud Delpeut en gespeeld door onder meer Peter Blok, Hein van der Heijden en Titus Muijzelaar, schetst het leven in een psychiatrische inrichting. De patiënten, hun familieleden, de artsen en verzorgers van ‘De Hades’ – een psychiatrisch ziekenhuis waarin de tijd stil lijkt te staan – worden in dit toneelstuk van de Zweedse schrijver Lars Norèn op de voet gevolgd. Zo is er Marie en haar vader, die door een groot geheim (of een grote leugen?) niet in staat zijn contact met elkaar te maken. En Jane, met haar problematische verhouding tot haar lichaam en seksualiteit. En dan hebben we nog Jonny, de vriendelijke verpleger. En zo zijn er nog veel meer. Een indringend stuk over de verschoppelingen van onze maatschappij, door sommige mensen gezien als lastpakken, die in dit ziekenhuis toch een liefdevol thuis vinden.

Het toneelstuk ‘Een soort Hades’ van Theater Utrecht trekt nog tot en met 07 februari 2016 langs de theaters. Meer informatie en een complete speellijst vindt u hier.