Spring naar de content

Keulen: waar autoriteiten zwijgen, wint populisme

Een week na de onrust in Keulen en nog een paar andere Duitse steden zijn er nog steeds veel vragen. En naarmate er meer feiten op tafel komen loopt dat aantal op. Initiële verklaringen van politie en bestuurders blijken opvallend vaak niet te stroken met wat er werkelijk gebeurde op oudejaarsnacht. Een overzicht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Om te beginnen is er de officiële politielezing. Daarin werd niet zozeer gelogen in de absolute zin van het woord, maar werd voor het gemak (of het voorkomen van ongemak) een hele hoop weggelaten. Zo werd er nergens vermeld dat de politie de situatie totaal niet onder controle had. Het politiekorps van deelstaat Noord-Rhein Westfalen was bovendien zwaar gedecimeerd, omdat agenten aan Beieren ‘uitgeleend’ zijn om aan de grens met Oostenrijk te helpen met de vluchtelingenstroom.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Meer en meer agenten klappen uit de school over de situatie, woorden als ‘zeer bedreigend’ en ‘absoluut niet onder controle te krijgen’, vielen. Volgens de getuigenissen, die overigens anoniem afgenomen zijn, kon de situatie zelfs tot doden leiden. De politieagenten zijn woest over het verzwijgen van het werkelijke verhaal, waardoor zij volgens henzelf de rol van ‘dader’ in de schoenen geschoven kregen (ze stonden erbij en deden niets).

Daarnaast was er ook lang onduidelijkheid over de identiteit van de daders. Waar in de media een verband getrokken werd tussen afkomst (waren het nou bekende Noord-Afrikaanse bendes of toch Syrische vluchtelingen?) werd dit al gauw afgedaan als rechts-populistische kul of voor het gemak helemaal niet vermeld. Echter zowel de ooggetuigenverslagen als de inmiddels bovendrijvende feiten, waaronder arrestaties in de nacht zelf, wijzen erop dat er wel degelijk een verband is.

Zeker 19 van de tot nu toe 31 arrestaties betreft staat geregistreerd als asielzoeker, zo geeft het Duitse Ministerie van Binnenlandse Zaken inmiddels toe. Inmiddels deden 121 vrouwen aangifte van aanranding en/of beroving. Dit alles is misschien nog niet genoeg voor een eindconclusie, wel genoeg voor verder onafhankelijk onderzoek.

Die woede om het kinderachtige zwijgen van autoriteiten is terecht. Wie dacht dat een dermate ernstig incident in het Duitsland van 2016 niet naar buiten zou komen? Een dergelijke houding maakt de precaire situatie nog gevaarlijker, de Duitse samenleving staat immers al onder druk door de komst van duizenden migranten. Wanneer een situatie als deze dan in eerste instantie ook nog eens schandalig gebagatelliseerd wordt, dan spinnen slechts de populisten daar hun garen bij.

Onderwerpen