Spring naar de content

Eredivisieclubs op trainingskamp, er schijnt gevoetbald te zijn

Nog een kleine week, dan trappen FC Twente en Heracles Almelo de tweede seizoenshelft af. De afgelopen week waaierden de spelers, trainers, fysotherapeuten en andersoortige aanhang van de eredivisieclubs uit over Europa voor de winterse trainingskampen. En het was weer genieten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rick Stet

Ajax was in het Turkse Belek – waar ook De Graafschap en Willem II zich meldden – PSV reisde naar Malta, Feyenoord belegde een trainingsweek net als SC Cambuur, Excelsior en Roda JC in Portugal. Acht clubs trokken naar Spanje. Alleen sc Heerenveen en FC Utrecht bleven achter in Nederland, maar trainden wel buiten de deur.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Zij die afreisden naar het zuiden – en u heeft zojuist gelezen dat dit een aardige groep was – kwamen veelal bedrogen uit. Het zo gewilde zonnetje bleef op meerdere locaties achter de wolken. Ajax en PSV lasten zelfs hun trainingen af. Geen Code Rood, maar het was naar verluidt niet waar ze voor in het vliegtuig waren gestapt.

Het echte trainingskampgevoel
Er werd gevoetbald, naar het schijnt. Want PSV verloor van de kampioen uit voetbalgrootmacht Malta. Maar dat deed deze week niet te zake. Veel belangrijker waren de randzaken; het echte trainingskampgevoel. Veredelde vrijgezellenfeestje waren het, de trainingskampen. Er werd gepokerd, gekart, gegolfd en gezwommen. Het testosterongehalte steeg zienderogen.

Feyenoorders Tonny Vilhena en Miquel Nelom gingen op de vuist, maar dat was niet erg volgens trainer Giovanni van Bronckhorst. Dat gebeurde zo vaak op de training, alleen nu was er iemand bij de het deelde met de rest van de wereld. Soit. De sfeer was goed.

Gezellig was het ook bij ADO Den Haag. We lazen dat Tommie Beugelsdijk blij was terug te zijn, ook om de lengte van het trainingskamp. Zeven dagen, precies mooi. Vorig seizoen was hij als speler van FSV Frankfurt elf dagen van huis. Moesten ze nog de hele tijd rennen ook, gelukkig was Tommie geblesseerd. Nee dan nu, bij ADO is het allemaal veel relaxter. Kijkt-ie lekker een serietje met kamergenoot Giovanni Korte.

We leerden dat de haka in de uitvoering van giechelende Friezen en import-Friezen een stuk minder indrukwekkend is dan wanneer de All Blacks hun rituele dans uitvoeren. Een in de modder stampende, zichzelf op de benen slaande Foppe de Haan is desalniettemin een voorbeeld voor elke 72-jarige voetbaltrainer waar ook ter wereld.

Was het maar altijd winterstop.

Voor hen die toch nog benieuwd zijn, de oefenresultaten:
Ajax – Hamburger SV 3-1
PSV – Hiberians 1-2
Feyenoord – Charleroi 3-3
FC Groningen – Oostende 1-0
SC Cambuur – Sparta Rotterdam 2-4
NEC – PEC Zwolle 3-1
Heracles Almelo – Moeskroen 0-1
ADO Den Haag – KV Mechelen 0-1
Excelsior – Lierse SK 2-1
Vitesse – Anderlecht 2-1
FC Utrecht – FC Volendam 5-1
sc Heerenveen – Telstar 4-0
AZ – Club Brugge 2-2
FC Twente – KRC Genk 3-2
Roda JC – SC Farense 0-1
Willem II – Genclerbirligi 0-3
De Graafschap – Chemnitzer FC 3-4