Spring naar de content

Jorge Jesus: de Julius Caesar van Portugal

Veni, vidi, vici. Hij kwam, hij zag, en hij overwon. Het is misschien wel de bekendste uitspraak van Julius Caesar. Doodgewone burgers paraderen tegenwoordig met de drie woorden in de nek getatoeëerd over straat. Anderen flaneren met ‘veni, vidi, vici’ van inkt op de kuit dan wel onderarm over de boulevard van Monaco, Lissabon, Scheveningen of Den Helder. Maar de woorden zijn misschien wel het meest van toepassing op Jorge Jesus.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet

Veni, vidi, vici. De Romeinse heerser Julius Caesar spreekt de terminologie uit na de overwinning op Pharnakes. Met ‘veni, vidi, vici’ – voor wie het wil weten: een allitererende climax (ofwel: tautogram) van drie asyndetische tweeklanken (ofwel: een tricolon) – onderstreepte Caesar hoe eenvoudig, snel en vernietigend zijn zege was.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Jorge Jesus
Veni, vidi, (vici). Het is 1971 als de voetballer Jorge Jesus zijn eerste stappen zet in het shirt van Sporting Lissabon, de club waar zijn vader in de jaren veertig had gevoetbald. Zoon Jorge Jesus speelt iets meer dan tien wedstrijden in vijf jaar bij de Groen-Witten. Daar blijft het bij. Zijn carrière leidt hem langs meerdere Portugese middenmoters, maar na vijftien jaar zit het erop. Veel meer over Jorge Jesus de voetballer weten we niet. Hij kwam- en zag.

Veni, vidi, vici. Ook als trainer leidt Jorge Jesus lange tijd een relatief anoniem bestaan. Via clubs als Amora, Moreirense, Vitória Setúbal en Belenenses, komt hij in 2008 terecht bij Braga. Waar hij met het kleine Belenenses al de UEFA Cup haalt, volgt bij Braga zijn echte doorbraak. Hij schopt het met de club tot de achtste finales van de UEFA Cup. Een overstap naar het grote Benfica volgt.

Veni, vidi, vici. Jorge Jesus als trainer van Benfica. Hij kwam, hij zag en hij overwon. Bij Benfica rijgt de trainer de prijzen aaneen. Hij pakt drie landstitels, wint de Portugese beker eenmaal en de Taça da Liga vijfmaal en hij haalt tweemaal de finale van de Europa League. Jorge Jesus verliest beide finales. Buiten zijn prestaties om, kent de voetbalwereld hem vooral als heethoofd. Een opvliegend karakter met lang haar, wild rennend en springend langs de zijlijn.

14 miljoen euro
Veni, vidi, vici. In juni 2015 maakt de dan zestigjarige Jorge ruzie met Benfica. Begin juni bracht grote rivaal en stadsgenoot Sporting Lissabon naar buiten dat het een akkoord had met een nieuwe trainer, namelijk Jorge Jesus. De trainer stond op dat moment echter nog tot 1 juli onder contract bij Benfica. Laatstgenoemde sprak dan ook van contractbreuk. Benfica eist 14 miljoen euro. Jorge strijdt in juni in de rechtszaal tegen zijn oude werkgever. Het zal vast weer ‘vici’ worden.

Veni, vidi, vici. Jorge Jesus staat inmiddels fier bovenaan in de Portugese competitie. ‘Zijn’ Sporting staat vier punten los van zowel FC Porto als Benfica. Braga volgt liefst twaalf punten. Een ploeg met door de Eredivsie afgedankte spelers als Bryan Ruiz en Marvin Zeegelaar (onlangs overgekomen) maakt Jorge Jesus gewoon kampioen. Ex-Ajacied Zeegelaar is anno 2015 zelfs 45 miljoen euro waard.

Vooral vici
Veni, vidi, vici. Jorge Jesus kwam, zag, en overwon. Daar kan geen euro tegenop. Zelfs als Jorge Jesus zijn portemonnee moet omkeren in de handen van Benfica doet dat hem niets. Bij Sporting verdient hij immers het dubbele. Jorge Jesus strijdt, vliegt, rent. Met speels gemak maakt hij rivaal Sporting kampioen. Jorge Jesus. Veni, vidi, vici. Vooral vici.