Spring naar de content

Sven Kramer mist de concurrent die Ireen Wüst wel heeft

Met straatlengtes voorsprong, oppermachtig, de tegenstanders stonden niet eens op de foto en deden mee voor spek en bonen. Alle superlatieven konden uit de kast na de achtste titel van Sven Kramer op het EK Allround. Hij had niet de concurrentie die Ireen Wüst wel ervoer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rick Stet

Voorafgaand aan het toernooi in Minsk had Sven Kramer de Nederlandse fans nog zo gewaarschuwd. Ze moesten letten op Sverre Lunde Pedersen en Denis Joeskov. Die zouden het hem zomaar eens heel moeilijk kunnen maken. Kramer had het wel leuk gevonden, een beetje concurrentie. Gaat-ie vaak harder van schaatsen. Het bleek niet nodig. Pedersen meldde zich vlak voor het toernooi af wegens ziekte. Joeskov schaatste op de korte afstanden heel hard, maar gaf nog voor de laatste afstand op met een liesblessure.

En dus had Kramer genoeg aan een degelijke 5.000 en 10.000 meter - waarop hij de snelste was - en mindere 500 (vierde) en 1.500 meter (vijfde). De Belg Bart Swings zorgde voor de grootste verrassing van het toernooi door zich tussen Kramer en Jan Blokhuijsen naar een tweede plaats in de eindrangschikking te schaatsen. Havard Bokko, ooit een van Kramers belangrijkste concurrenten, schijnt ook mee te hebben gedaan.

Ongenaakbaar
Bij de vrouwen was er eveneens maar een deelnemer die aanspraak maakte op de zege. Niet titelverdedigster Ireen Wüst, maar Martina Sablikova was ongenaakbaar. De Tsjechische won drie afstanden en verloor op de 500 meter - waar zij in het verleden nog weleens op achterstand wilde raken - slechts acht honderdsten van een seconde op Wüst. De Nederlandse favoriet stelde zichzelf tevreden met een tweede plaats.

Ze was nog niet helemaal fit en dus kon ze met hoop en ambitie vooruitkijken naar het wereldkampioenschap begin maart. Daar zal ze Sablikova meer tegenstand bieden en het tegenvallende EK doen vergeten, beloofde Wüst.

Het is een strijd waar Sven Kramer slechts van kan dromen. Tijdens het WK in Berlijn voegen zich weliswaar nog wat Amerikanen en Canadezen bij het deelnemersveld, maar echte concurrentie kunnen ze de meervoudig kampioen al jaren niet bieden. Pedersen en Joeskov kunnen allicht een rol van betekenis spelen, maar voorlopig staat Kramer op eenzame hoogte.

Misschien toch maar de tien kilometer schrappen, al was het maar voor de spanning.

Eindstand mannen
1. Sven Kramer
2. Bart Swings (Bel)
3. Jan Blokhuijsen
4. Havard Bokko (Noo)
5. Andrea Giovannini (Ita)

Eindstand vrouwen
1. Martina Sablikova (Tsj)
2. Ireen Wüst
3. Antoinette de Jong
4. Marije Joling
5. Natalja Voronina (Rus)