Spring naar de content

Zanger David Bowie (69) overleden

De Britse popzanger David Bowie is zondag op 69-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. Hij leed al 18 maanden aan de ziekte.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

De artiest werd in 1947 in Londen geboren als David Robert Jones. Hij brak begin jaren zeventig in Engeland als popzanger door, onder meer met het album The Rise and Fall of Ziggy Stardust. Bowie transformeerde tot Ziggy Stardust, de androgyne persona die hem inspireerde tot dat album.

Vervolgens werd de rockartiest ook een popster in de VS met zijn hit Fame van het album Young Americans. In Nederland had Bowie vijf nummer 1-hits, waaronder Space Oddity en Golden Years.

De dood van Bowie werd bekendgemaakt op diens officiële Facebookpagina:

January 10 2016 – David Bowie died peacefully today surrounded by his family after a courageous 18 month battle with…

Geplaatst door David Bowie op zondag 10 januari 2016

De zoon van Bowie, filmmaker Duncan Jones, liet ook van zich horen op sociale media.

Goud
In december ging in de New York Theater Workshop de musical Lazarus in première, een vervolg op de film The Man Who Fell to Earth uit 1976, waarin Bowie de rol van alien Thomas J. Newton speelde. In de musical – geregisseerd door Ivo van Hove – wordt die rol overgenomen door de Amerikaanse acteur Michael C. Hall. Lazarus maakte een verpletterende indruk op critici, zoals eigenlijk alles wat Bowie aanraakte in goud veranderde.

Vorig jaar ging in het Groninger Museum de tentoonstelling David Bowie is… open, een uitgebreid retrospectief van de vijftig jaar durende carrière van een van de grootste popsterren ter wereld. Er zijn ruim driehonderd objecten uit het privéarchief van Bowie te bewonderen: van handgeschreven songteksten, originele kostuums, foto’s tot ontwerpen van albums.

Geniale gauwdief
‘David Bowie is een kameleon, een wezen dat wanneer het hem schikt van gedaante kan verwisselen. Een verschil met het reptiel: Bowie wil altijd in de aandacht staan,’ schreef journalist Ruud Meijer over Bowie in het septembernummer van HP/De Tijd.

Angie Barnett, de ex van Bowie, vergeleek hem met een serial player, al wist zij als geen ander dat voor Bowie seks lang niet altijd het einddoel was. Zijn beroemde “I’m gay”-verklaring in 1972 was goeddeels een publiciteitsstunt.

David Bowie is in vijftig jaar vooral uitgegroeid tot een merknaam. In de rijke traditie van dat merk konden ‘ontwerpers’ als Tony Visconti, Mike Ronson, Brian Eno of Nile Rodgers, onder het kritische oog van Bowie zelf, hun creativiteit de vrije loop laten. Zijn collaborateurs vergeleken Bowie dan ook vaak met een ekster, een geniale gauwdief.