Spring naar de content

Cultuuragenda: Francesca Woodman, Laura Maaskant & Ratzke zingt Bowie

Elk weekend selecteert HP/De Tijd drie culturele evenementen die een bezoek waard zijn. Deze week: een overzichtstentoonstelling van Francesca Woodman in FOAM, het verhaal van de ongeneeslijk zieke Laura Maaskant verwerkt tot toneelstuk en Sven Ratzke zingt David Bowie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Francesca Woodman
Een fotografe wier werk in vijf periodes te verdelen valt - die moet vast een aardig oeuvre na hebben gelaten. En dat heeft Francesca Woodman ook, ware het niet dat ze op 22-jarige leeftijd besloot uit het leven te stappen. Woodman (1958 - 1981) is een van de meest spraakmakende fotografen uit de jaren tachtig. Als dochter van de door kunst bezeten George en Betty Woodman - in 2010 geportretteerd in de documentaire The Woodmans - was het bijna vanzelfsprekend om met de camera in de weer te gaan. Het belangrijkste onderwerp van haar fotos': zijzelf. Ze gebruikt haar lichaam, vaak naakt en gesitueerd in een vervallen ruimte, om thema's rondom gender en seksualiteit aan te stippen.

De tentoonstelling 'Francesca Woodman. On being an angel' is tot en met 9 maart 2016 te zien in FOAM. Meer inforatie vindt u hier.

Laura Maaskant
Op haar vijftiende kreeg Laura Maaskant (1994) de diagnose kanker. In eerste instantie lijkt de ziekte behandelbaar, maar een paar jaar later keert de ziekte in ongeneeslijke vorm terug. Ze kiest ervoor om geen behandelingen meer te volgen, en de tijd die haar nog is gegund te gebruiken om alles uit het leven te halen wat er in zit. Haar ervaringen tussen de eerste en de tweede diagnose schreef ze op in haar autobiografie LEEF! - waarvan nu een gelijknamige theatervoorstelling is gemaakt. Jamie Grant, bekend van onder meer Flikken Maastricht, speelt de hoofdrol in deze solovoorstelling. Het stuk gaat niet alleen over een jonge vrouw met terminale kanker, maar ook over de mogelijkheden die zo'n nabije horizon biedt. Zelf zegt Laura Maaskant daarover dat haar leven 'in goud is veranderd.' Want de ziekte brengt niet alleen rampspoed, maar ook de mogelijkheid om optimaal te genieten van de tijd die haar nog rest.

De solovoorstelling 'Leef!' is tot en met mei 2016 te zien in zo'n zestig theaters in ons land. Meer informatie vindt u hier.

Ratzke zingt Bowie
Geïnspireerd door de songs van de deze week overleden David Bowie, creëert theaterdier Sven Ratzke een kameleontisch alter ego met wie hij onder de naam STARMAN de theaters in gaat. Op zijn site schrijft Ratzke: "Bowie is niet zomaar een rocker, maar een fenomeen die cultuurgeschiedenis schreef. Een kunstenaar par excellence, een superster en een cultfiguur die steeds weer het spanningsveld op zoekt tussen verheven en alledaags, tussen man en vrouw, tussen rock en pop en tussen Europa en de Verenigde Staten. Ratzke goochelt met de vele alter ego's die Bowie creëerde. Zijn unieke interpretaties van Bowie-songs laten zich beluisteren als een ode aan de veelzijdigheid van de maestro. Daarnaast schreef Ratzke zelf een aantal nummers die klinken als één grote, ontroerende liefdesverklaring gericht aan deze kleurrijke, muzikale duizendpoot." Nog een paar keer te zien in Nederland, alvorens hij met STARMAN de wereld over trekt. Wees er dus snel bij.

De voorstelling 'STARMAN: Sven Ratzke zingt David Bowie' is tot en met eind januari nog te zien in Nederland, en trekt daarna de wereld over. Meer informatie vindt u hier.