Spring naar de content

David Bowie was de railcateraar onder de popmuzikanten

Voor het eerst in mijn leven heb ik iets bij een railcateraar gekocht. Ik durfde dat nooit. Railcateraars zijn raar en een beetje eng. Vroeger dacht ik dat ze gescout werden op de EO-jongerendag, maar toen ik op de televisie beelden zag van de EO-jongerendag zag ik dat het niet klopte. De bezoekers van de EO-jongerendag zijn ook raar en een beetje eng, maar niet in de mate dat railcateraars het zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Klaas Knooihuizen

Later las ik in een opinietijdschrift dat er een dertiende provincie bestaat, ergens in de buurt van Venlo, waar de railcateraars wonen. Als ze met elkaar willen praten dan bellen ze niet op. Ze gaan ook niet op visite. Ze pakken de hoorn van de haak en daar praten ze doorheen. Alle andere railcateraars horen via een luidsprekers in hun plafonds wat de ene railcateraar zegt. Die zegt bijvoorbeeld: ‘Hallo, goedemiddag, in deze trein is railcatering aanwezig. Ik kom zo bij u langs met gevulde koeken en warme en gekoelde dranken. Ik wens u een voorspoedige reis.’

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Dan pakken de andere railcateraars de hoorns van hun haken en dan zeggen ze: ‘Hallo, goedemiddag, in deze trein is railcatering aanwezig. Ik kom zo bij u langs met gevulde koeken en warme en gekoelde dranken. Ik wens u een voorspoedige reis.’
Dat doen ze tot ze naar bed gaan, wat ze erg vroeg doen, want ze moeten de volgende dag vroeg weer op om te railcateren.

Fiets
Ik had mijn fiets bij me en een grote tas. Daaraan had ik mijn handen vol, dus was het niet handig om koffie op het station te kopen. Daarom besloot ik het bij de railcateraar te kopen. Daarom, en omdat David Bowie dood is. David Bowie was de railcateraar onder de popmusici. Ook hem vond ik raar en een beetje eng.

Wie sterft is er niet meer, behalve net nadat je gestorven bent. Dan ben je er meer dan ooit. Het aantal David Bowie-streams steeg in de dagen na zijn dood met 2700%. Ook zijn levensinstelling werd gevierd. Hij werd geroemd omdat hij zoveel betekend had voor alles wat raar en een beetje eng gevonden werd. Homoseksuelen, transgenders en al die anderen die nog steeds moeten knokken voor een beetje begrip, hadden veel aan David Bowie gehad.

Des te stuitender was het dat Patricia Paay de wind met orkaankracht van voren kreeg nadat ze de bij De Wereld Draait Door had verteld hoe David Bowie zijn stardust in haar ziggy had gemajortomd. Het eerste wat David Bowie doet zodra hij in zijn graf ligt, is zich omdraaien.

Koffie
Bij de railcateraar bestelde ik koffie. Dat had hij niet. Het tuitje van het slangetje was kapot, zoiets was het (ik verstond de railcateraar niet goed; hij sprak onduidelijk en met consumptie, beide vermoedelijk vanwege zijn enorme beugel). Hij had wel Red Bull. Daar bleef je ook wakker van, zei hij. Ik lust geen Red Bull maar ik bestelde het toch. Ik nam een slok en stelde voor om Under pressure te karaokeën in de eerste klas. Ik was Freddie Mercury en hij mocht David Bowie zijn. De railcateraar gaf me mijn wisselgeld en vluchtte de coupé uit.