Spring naar de content

Waarom de nieuwe Star Wars niet succesvoller wordt dan Sneeuwwitje

Filmstudio’s gaan er prat op als ze een box office-record breken. In 2015 wisten Jurassic World en Star Wars: The Force Awakens ruim een miljard dollar op te brengen door de verkoop van bioscoopkaartjes. De sciencefictionfilm Avatar staat nog altijd te boek als film die de meest omzet genereerde, wereldwijd 2,7 miljard dollar. Maar zelden wordt in acht genomen dat de prijs van een bioscoopkaartje anno 2016 nogal verschilt van 1939.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rowie van der Vliet

Box Office Mojo, de website waar filmopbrengsten worden bijgehouden, publiceerde vorige week een update van de lijst van meest succesvolle films ooit. Honderd films. Daar staan weinig verrassende titels tussen. Naast Jurassic World en de nieuwste Star Warsfilm voegden ook Furious 7 en Avengers: Age of Ultron zich vorig jaar bij de gelukkige winnaars.

Wat filmstudio’s en media zelden noemen in hun berichtgeving, is de inflatie. Niet alleen verschillen de prijzen voor een bioscoopkaartje per land; ook in al die decennia van monitoren stegen de prijzen. In absolute aantallen gemeten bracht de Disneyfilm Frozen uit 2013 meer op dan Disneys eerste prinsessenfilm Sneeuwwitje. Al was de prijs van bioscoopkaartje in het Amerika van 1939 23 cent en in 2007 zo’n 7,18 dollar. Natuurlijk, de Amerikaanse bevolking groeide, en er kwamen 3D- en IMAX-voorstellingen, maar als je zou afrekenen met een verschil van 6,95 ziet het lijstje er ineens heel anders uit.

Echt betrouwbaar is een lijst waarbij rekening is gehouden met inflatie overigens niet, omdat studio’s hun opbrengsten pas op grote schaal in 1970 officieel naar buiten brachten. Vandaag de dag kost een gemiddeld bioscoopkaartje in de VS 8,61 dollar.

De toptien van films die het meest opbrachten in de Verenigde Staten, waarbij rekening is gehouden met inflatie. (The Force Awakens en Jurassic World zijn ineens nergens meer te bekennen.)

  1. Gone With the Wind
  2. Star Wars
  3. The Sound of Music
  4. E.T: The Extra-Terrestial
  5. Titanic
  6. Jaws
  7. The Ten Commandments
  8. Doctor Zhivago
  9. The Exorcist
  10. Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen

Bron: Box Office Mojo