Spring naar de content

Royston Drenthe en een verloren generatie Oranje-spelers

Royston Drenthe ligt op een immense bank in zijn appartement in Abu Dhabi. Over zijn benen heeft hij zorgvuldig een dekentje gedrapeerd. Vanaf de bank tuurt Drenthe naar de televisie, daar ziet hij een jongere versie van zichzelf een prachtig doelpunt maken tijdens zijn debuut bij Real Madrid. Het lijkt een eeuwigheid geleden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rick Stet

“Mooie tijden die komen en gaan,” bagatelliseert Drenthe in de korte documentaire Onze Helden: Royston Drenthe het verschil tussen zijn situatie toen en hoe hij er nu voor staat. Maar dat verschil is schrijnend. De goal die de Rotterdammer namens de Koninklijke maakte tegen Sevilla dateert van 18 augustus 2007. Drenthe is net twintig, werd kort daarvoor in eigen land Europees kampioen met Jong Oranje. De wereld lag aan zijn voeten.

Acht en een half jaar later is dat wel anders. Het enige wat Royston Drenthe aan zijn voeten heeft liggen, zijn de enorme zandvlaktes van de Verenigde Arabische Emiraten. Na een kampioenschap bij Real Madrid is het hard achteruit gegaan met de carrière van de man die door Foppe de Haan op een huizenhoog voetstuk werd geplaatst. Hij kwam meer in het nieuws vanwege zijn gedrag dan vanwege zijn prestaties op het veld. Na avonturen in Engeland, Rusland en Turkije, speelt Royston nu bij Baniyas SC, de nummer zeven van de VAE Liga.

En dat is prima, zegt Drenthe zelf: “Het is niet zo dat ik tegen mezelf zeg: ‘ik moet weer naar de top’. Die tijd is voorbij voor mij, en dat mag heel Nederland weten.”

drenthe_body
Royston Drenthe heeft zijn beste tijd gehad, en heel Nederland mag het weten

Drenthe is een belangrijk onderdeel van een verloren generatie Nederlandse voetballers. Spelers die nu achterin de twintig zijn en die de beste periode in hun loopbaan zouden moeten beleven. De mannen die bij het Nederlands elftal de lijm hadden moeten vormen tussen de afzwaaiende generatie van Wesley Sneijder, Robin van Persie en Arjen Robben en aanstormende talenten als Riechedly Bazoer, Memphis Depay en Kenny Tete. De groep die zo node wordt gemist.

Kijk eens naar het elftal dat Foppe de Haan in 2007 namens Jong Oranje het veld instuurde voor de EK-finale tegen Servië. Alleen Erik Pieters en de onlangs naar Galatasaray getransfereerde Ryan Donk staan wellicht nog op de scoutingslijstjes van bondscoach Danny Blind. De overige kampioenen van toen zijn afgezakt naar een beduidend lager niveau, of bewandelden een zelfde weg als Drenthe.

Keeper Boy Waterman verdient zijn geld op Cyprus bij APOEL Nicosia. Verdedigers Gianni Zuiverloon en Arnold Kruiswijk spelen in de eredivisie bij respectievelijk ADO Den Haag en Vitesse. Hedwiges Maduro is eveneens terug in eigen land, de middenvelder staat onder contract bij FC Groningen. Ryan Babel woont net als Drenthe in de Verenigde Arabische Emiraten, waar hij speelt voor Al Ain. De transfervrije Daniël de Ridder maakte vrijdag zijn debuut als analyticus bij de NOS. Ook Otman Bakkal heeft al twee jaar geen club. Toernooitopscorer Maceo Rigters is al enkele jaren gestopt.

Het waren mooie tijden, die net zo snel zijn gegaan als ze zijn gekomen.