Spring naar de content

Eredivisie: knuffel voor Jacob, Oh oh Den Haag en Coolsingel ver weg

Tijdens het winterste weekend van de afgelopen periode kwam er ironisch genoeg een einde aan de winterstop in de eredivisie. Op de door sneeuw hier en daar wit gekleurde velden werd de achttiende speelronde afgewerkt. En het belooft een mooie tweede seizoenshelft te worden, als ze zich in Den Haag tenminste weten te gedragen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Rick Stet

Knuffel voor de materiaalman
Niets liet Hakim Ziyech heel van FC Twente, in het interview met de Volkskrant. Het bestuur, zijn medespelers, de trainer en de supporters; iedereen kreeg een veeg uit de pan van de sterspeler. Het koste hem zijn aanvoerdersband. Dat deed hem niets, Ziyech wilde toch weg. Vrijdag liet hij nog een keer zien hoe belangrijk hij is door FC Twente naar een 4-0 overwinning tegen buurman Heracles Almelo te loodsen. Na zijn doelpunt viel Ziyech materiaalman Jacob Malki in de armen. Een van de weinigen die hij zal missen na zijn vertrek uit Enschede, bekende hij aan de Volkskrant.

De trap na, die geen trap na was
Arme Joey van de Berg. De aanvoerder van sc Heerenveen werd zaterdagavond op bezoek bij PEC Zwolle slachtoffer van zijn eigen imago. Kingsley Ehizibue ging overtuigend naar de grond na een duel met Van den Berg. En dat kwam door een trappende beweging van bad boy Van den Berg, althans dat vond scheidsrechter Martin van den Kerkhof. Rood voor de middenvelder, die met zijn ploeg net weer terug in de wedstrijd leek te komen. Vol ongeloof en woede verliet Van den Berg het veld, voor de zesde keer in vier seizoenen. “Ik heb niets gezien,” zei ook Zwolle-aanvoerder Bram van Polen over het incident. Mede dankzij zijn twee treffers won de thuisclub van tien Friezen: 5-2.

Oh, oh Den Haag
Ajax won zondag dankzij een doelpunt van Amin Younes met 0-1 in Den Haag. De koploper had het traditioneel lastig tegen ADO, maar daar ging het tijdens en na het duel nauwelijks over. De wedstrijd werd ontsierd door de spreekkoren en oerwoudgeluiden van een deel van het Haagse publiek in de richting van Riechedly Bazoer. Kort na de wedstrijd verklaarde de KNVB al dat de beelden en rapportages worden voorgelegd aan de aanklager betaald voetbal. Op de persconferentie na afloop reageerde persvoorlichter Ronald van der Geer namens de directie van ADO Den Haag: “We keuren dit uiteraard af, we distantiëren ons van deze spreekkoren en we nemen de zaak in onderzoek.” Oh, oh (deel van) Den Haag.

Feyenoord haakt voorlopig af
Wie haakt aan en wie haakt af? Het was de belangrijkste vraag voorafgaand aan de kraker van het weekend. De topper tussen Feyenoord en PSV, respectievelijk de nummer drie en twee van de competitie, gaf door het resultaat een duidelijk antwoord. Dankzij een 0-2 overwinning blijven de Eindhovenaren in het spoor van Ajax. De achterstand van Feyenoord op zijn aartsrivaal is opgelopen tot acht punten, PSV heeft een voorsprong van vijf punten. De Coolsingel lijkt daarmee voor het zeventiende seizoen op rij leeg te blijven.

Uitslagen achttiende speelronde
FC Twente – Heracles Almelo 4-0
SC Cambuur – Vitesse 0-2
PEC Zwolle – sc Heerenveen 5-2
Roda JC – AZ 0-1
De Graafschap – Excelsior 2-0
ADO Den Haag – Ajax 0-1
Feyenoord – PSV 0-2
FC Groningen – FC Utrecht 1-4
NEC – Willem II 1-0

De stand ziet u hier.