Spring naar de content

Wie lekte er uit de Commissie Stiekem?

De uitkomst van een onderzoek naar het lek bij een belangrijke commissie van het parlement, de zogenoemde Commissie Stiekem, wordt woensdag gepresenteerd. Dat gebeurt om 11.30 uur in de Tweede Kamer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

De onderzoekers bogen zich over het schenden van de geheimhouding in de Commissie Stiekem, die officieel de Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CIVD) heet. In deze commissie worden de fractievoorzitters bijgepraat over de werkzaamheden van deze diensten. Dat gebeurt onder voorwaarde van strikte geheimhouding.

Maar in 2014 werd er gelekt en CIVD-voorzitter Halbe Zijlstra deed aangifte. Eind vorig jaar gaf de Tweede Kamer opdracht aan een team Kamerleden de affaire uit te zoeken. Het gaat er vooral om of een collega-Kamerlid moet worden vervolgd wegens lekken. De gelekte informatie ging over minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. Door het lek werd duidelijk dat hij de CIVD nieuwe info had verstrekt over een afluisterschandaal, maar niet de hele Kamer.

Een breed gedeelde motie van wantrouwen volgde voor Plasterk, naast PvdA en VVD vonden alleen CU en SGP het ‘een brug te ver’ om die motie te steunen.

Verdachten
In de Haagse whodunit wordt tot op heden vooral de beschuldigende vinger naar Diederik Samsom gewezen, schreef Edwin van Sas hier in een reconstructie. ‘Hij ontkent in alle toonaarden met NRC te hebben gesproken, maar heeft wel het meest duidelijke motief: zijn PvdA-minister werd in zijn ogen onterecht in diskrediet gebracht. Ook Zijlstra zou in het belang van de coalitie Plasterk hebben kunnen willen beschermen. Bovendien was ook VVD’er Hennis erbij betrokken. Blijkbaar was haar uitleg onvoldoende helder om bij de fractievoorzitters de bel te laten rinkelen dat de eerdere uitspraken van Plasterk niet klopten.’

De presentatie is live te volgen op NPO Politiek.