Spring naar de content

Richard Klinkhamer (1937 - 2016): schrijver en kluizenaar

De controversiële schrijver Richard Klinkhamer is deze week in zijn woonplaats Amsterdam overleden. Dat meldt zijn uitgeverij Just Publishers donderdag.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Klinkhamer baarde opzien met het boek Woensdag Gehaktdag uit 2007, waarin hij de dag beschrijft waarop hij zijn vrouw doodde. Just Publishers gaf het boek uit nadat verscheidene andere uitgevers het hadden geweigerd.

De vrouw van Klinkhamer verdween in 1991. Toen zij negen jaar later in de tuin van Klinkhamer in het Groningse Ganzedijk werd gevonden, bekende hij haar om het leven te hebben gebracht. Hij had haar met een breekijzer de schedel ingeslagen. In de gevangenis schreef hij Woensdag Gehaktdag.

De in 1937 geboren Klinkhamer werd in hoger beroep wegens doodslag tot zeven jaar cel veroordeeld, maar kwam in oktober 2003 vervroegd vrij.

Bezoek
Vorig jaar stelde de jonge kunstenares Laura Cnossen een fotoserie tentoon voor een project over schrijver-moordenaar Richard Klinkhamer. Daarover vertelde ze destijds: “De eerste vraag die mensen aan mij stellen als ik zeg dat ik regelmatig bij Richard Klinkhamer op bezoek ga, is: ‘Ben je dan niet bang?’ Nee, ik ben niet bang. Ik ben ervan overtuigd dat de moord op zijn vrouw Hannie een incident is geweest. Er was ruzie, de emoties liepen hoog op en toen gebeurde het. Meer niet. Ik heb niets van hem te vrezen. Hij vindt het altijd een feestje als ik bij hem op bezoek ga.”

"In eerste instantie ben ik hem fotograferen omdat ik hem interessant vind. Hij leeft als een soort kluizenaar, gaat geen banden meer aan met mensen zodat hij na zijn overlijden ook niemand achterlaat. Ik wilde weten hoe hij leeft, hoe hij boodschappen doet, hoe hij de was doet… Ik wilde hem kortom beter leren kennen. Ik heb hem ook geportretteerd met een grootformaatcamera uit de jaren dertig. Ik hoop dat deze portretten, in combinatie met de foto’s van Richard Klinkhamer in het vreemdelingenlegioen en de foto’s van zijn interieur, de kijker aanzetten om zelf in te vullen wie de man is naar wie je kijkt. Ik vind dat hij dat verdient."

Richard Klinkhamer is 78 jaar geworden.

HP1

HP5
HP8
HP10