Spring naar de content

Het nieuwe poppodium

De onderzoekers hadden onderzoek gedaan naar het inkomen van muzikanten. De onderzoekers vonden dat de onderzoeksresultaten een weinig rooskleurig beeld gaven van de financiële positie van professionele popmusici. Ze stuurden een persbericht uit.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Klaas Knooihuizen

De journalist ontving het persbericht in zijn mailbox. Hij belde mensen die er verstand van hadden. De mensen die er verstand van hadden zeiden dat er geïnvesteerd werd in stenen en niet in muziek. De mensen die er verstand van hadden vonden dat een pijnlijk verhaal. De journalist schreef het op in zijn artikel.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De consultant las het artikel. ‘Hadden ze maar een vak moeten leren,’ mompelde hij. Op zijn computer opende hij het mapje ‘Kickasstorrent’ en klikte twee keer op een bestand dat ‘02_Money_For_Nothing.mp3’ heette.

Ook de cultuurwethouder las het artikel. ‘Hadden ze maar een vak moeten leren,’ mompelde hij. In de raadsvergadering zei de cultuurwethouder dat het een schande was. Hij zei dat er een poppodium in de gemeente moest komen. Dan hadden die arme muzikanten tenminste een plek om te spelen en dan kwam het met het geld vanzelf goed. Het moest een groot poppodium worden, met landelijke uitstraling. De cultuurwethouder had zijn oog laten vallen op het oude postkantoor, dat al jaren leegstond. Hij hoopte dat het plan hem bij de volgende verkiezingen een boel stemmen op zou leveren.

Een hele investering
De journalist ontving een persbericht van de cultuurwethouder. Het nieuwe poppodium was goed voor de leefbaarheid en voor de werkgelegenheid. Het was natuurlijk een hele investering, maar dat zouden ze allemaal terugverdienen. Na twee jaar kon het poppodium op eigen benen staan. De journalist schreef het op in zijn artikel.

De consultant las het artikel en belde de wethouder. Hij zei dat hij bereid was gratis advies te reven. Hij adviseerde de wethouder om het oude postkantoor af te breken en er een nieuw gebouw neer te zetten. Dat kostte iets meer, maar het zou uiteindelijk ook meer opleveren. De consultant kende wel wat mensen. Hij zou alles regelen. De wethouder zei dat hij twijfelde. De consultant zei off the record dat hij de twijfels weg kon nemen. De wethouder zei dat hij het een goed idee vond.

Een grote band uit Amerika
Het nieuwe poppodium had twee keer zoveel geld gekost als beraamd, maar wat was het mooi geworden! Op de opening speelde een grote band uit Amerika. Er speelden ook een paar kleine bands uit de regio. Omdat de grote band uit Amerika zo duur was, konden de bands uit de regio niet betaald worden. Gelukkig gaf dat niet. Het was goed voor hun naamsbekendheid.

De journalist was op de opening. Hij schreef dat het geluid slecht was en dat er weinig bezoekers waren. De medewerkers van het poppodium trokken zich niets aan van de journalist. Ze haalden bekende bands naar het poppodium. Er kwamen weinig bezoekers. Ze haalden nog bekendere bands naar het poppodium. Er kwamen nog steeds weinig bezoekers.

Eigen benen
Na twee jaar moest het poppodium op eigen benen staan. Een paar maanden later ging het failliet. De cultuurwethouder kreeg de schuld. Hij kroop diep door het stof. Toch moest hij aftreden. Hij stopte zijn persoonlijke bezittingen in een doos en liep voor de laatste keer de trappen van het gemeentehuis af. Bij de uitgang stond de consultant, die hem een lift gaf naar zijn nieuwe kantoor. Onderweg kwamen ze langs het poppodium. Er zat nu een uitvaartcentrum.

De onderzoekers deden opnieuw onderzoek naar het inkomen van de muzikanten. De onderzoekers vonden opnieuw dat de onderzoeksresultaten een weinig rooskleurig beeld gaven van de financiële positie van professionele popmusici.

De muzikanten kregen van dit alles niets mee.
De muzikanten maakten muziek.