Spring naar de content

In Duitsland woon je het best, maar ook in Nederland is het goed toeven

Op het jaarlijkse World Economic Forum (WEF) in het Zwitserse plaatsje Davos beslissen en denken intellectuelen, journalisten, politieke en zakelijke leiders samen na over de toekomst van de wereld. Woensdag werd tijdens het forum de inaugurele Beste Landen-ranglijst van U.S. News & World Report bekend gemaakt. Belangrijkste conclusie: Het beste wonen is het in Duitsland, en ook Nederland haalde de top-10.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jan van der Molen

De Beste Landen-ranglijst maakt deel uit van Best Countries: een jaarlijks project van U.S. News & World Report dat onderzoekt hoe landen presteren op gebieden als werkgelegenheid, economische stabiliteit, militaire macht, modernisatie en inkomensgelijkheid. Deze en nog tientallen andere aspecten worden ingedeeld in negen verschillende categorieën (o.a. culturele invloed, macht, ondernemerschap en kwaliteit van leven) waarop zestig landen beoordeeld worden door meer dan 16.000 inwoners (laag en hoog opgeleid, jong en oud en arm en rijk).

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Duitsland zou volgens de ranglijst gemiddeld genomen het hoogste scoren in deze negen categorieën, en daarmee het beste land ter wereld zijn (om in te wonen). De Duitse score is een opmerkelijk lichtpuntje in het recentelijk grote aanbod negatief nieuws over het land.

Negende
Verklaringen voor Duitslands eerste plek op de ranglijst zijn haar deelname aan grote internationale organisaties als de VN en de NAVO (macht, politieke invloed), de kwaliteit van Duitslands sociale diensten (kwaliteit van leven, gezondheidszorg) en haar wereldeconomie (stabiele economie, goede arbeidsmarkt). Een economie waar de goede telecommunicatie, gezondheidszorg en toerisme van het land erg aan bijdragen. De categorieën waar het land van bier en braadworst het beste op scoorde waren dan ook: ondernemerschap, macht en de kwaliteit van leven.

Nederland vinden we terug op een keurige negende plaats – na Japan en Frankrijk en vóór Nieuw-Zeeland en Denemarken. Volgens Best Countries zou ons land één van ‘s werelds belangrijkste exporteurs van agricultuur en een zeer strategische transportlocatie zijn – iets dat onze sterke handel zou onderhouden. Het beste scoorde ons land op gebieden als gendergelijkheid (10 uit 10), religieuze vrijheid (9.8), mensenrechten (9.7), milieubewustzijn (9.6) en veiligheid (9.2).

Ruimte voor verbetering is er wel degelijk. Zo zouden we militair gezien absoluut machteloos zijn en is de Hollandse keuken niet te harden, bewijzen de categorieën Power (1.4) en Has great food (0.6).