Spring naar de content

ADO lijdt niet aan racisme, maar aan ‘ajaxisme’

Het ADO-publiek is niet racistisch. Dat werd afgelopen week wel duidelijk. De donkere ADO-spelers Ruben Schaken en Gianni Zuiverloon waren minstens zo geschokt door de oerwoudgeluiden in hun stadion als het doelwit van die geluiden, de donkere Ajaxspeler Riechedly Bazoer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Auke Kok

Als Schaken en Zuiverloon hun schouders over het smakeloze supportersgedrag hadden opgehaald, zou het pas echt zorgelijk zijn geweest. Het zou hebben betekend dat ze eraan gewend zijn. Dat het schering en inslag is onder ADO-fans om donkere spelers uit te joelen. Maar dat is niet het geval, zeker niet op deze schaal. Het gaat er al jaren tamelijk vreedzaam aan toe in Den Haag en dat maakt de juridische stappen die Ajax nu neemt een beetje overdreven. De aangifte wegens racisme lijkt overbodig.

ADO is zich duidelijk rot geschrokken van de oerwoudgeluiden van afgelopen zondag. Nog dezelfde dag werd aangekondigd dat de boosdoeners — leden van de harde kern Midden-Noord — met camera’s zouden worden opgespoord. Ze zouden uiteraard een langdurig stadionverbod krijgen. Verder zou de club zichzelf ook kritisch bezien. En terecht, het was geen sterke beurt dat het wangedrag zo lang kon doorgaan zonder dat iemand ingreep. En tegen het einde van de week liet Midden-Noord een bos bloemen bezorgen bij Bazoer met een brief waarin excuses werden aangeboden. Er stond ook: ‘Wij kunnen deze uitlatingen echt niet begrijpen. De helft van onze selectie bestaat uit spelers met een donkere huidskleur en zelfs onze trainer is geboren in Suriname.’

Ajaxisme
Zo is het natuurlijk. In Italië en Oost-Europa komt het voor dat supporters een eigen donkere speler uitjouwen. Ze willen niet juichen voor niet-blanke voetballers. Dat is het ware racisme en dat kennen wij hier niet. De ADO-supporters houden van hun donkere voetballers en helaas haten sommigen van hen Ajax zo erg dat ze een jonge Ajacied proberen te raken waar zij denken dat hij kwetsbaar is. Op zijn huidskleur. Dat is geen racisme maar, laten we zeggen, ajaxisme. Mooi waren de relativerende opmerkingen van Zuiverloon. Hij vermoedde dat Bazoer de spreekkoren over zich heen kreeg ‘omdat hij ondanks zijn leeftijd al zo ontzettend goed is’. Schaken vulde aan: ‘Hoe fout het ook is, ik denk dat ze de spreekkoren niet letterlijk bedoelden.’ De aanvaller zou zijn kinderen thuis gaan vertellen dat deze dingen niet horen.

Intrekken
Het hoort niet en het gebeurt ook zelden zo massaal als afgelopen zondag. Het was een incident, niet de zoveelste misdraging van een stel onverbeterlijke supporters. Met ADO is een boel mis, maar racistisch zijn ze daar niet. De daders worden sowieso gestraft. Misschien moest Ajax die aangifte maar weer intrekken.

Onderwerpen