Spring naar de content

De val van Knegt, de tranen van Ter Mors, maar ook nog goed nieuws uit Sotsji

De slotdag van het EK shorttrack in Sotsji begon zo goed. De Nederlandse shorttrackers plaatsten zich bijna allemaal voor de halve finales van de 1000 meter. Na diverse diskwalificaties en vallen leek het Europees Kampioenschap echter op een drama uit te lopen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marleen Hogendoorn

Jorien ter Mors, Suzanne Schulting, Sjinkie Knegt en Freek van der Wart waren klaar voor de halve finales zondag in Sotsji. Alleen Daan Breeuwsma en Lara van Ruijven wisten zich niet te plaatsen op de slotdag. Wat een mooie dag had moeten worden, eindigde in mineur. Het begon met Sjinkie Knegt. Hij kwam in de halve finale ten val en werd ook nog eens gediskwalificeerd. Daardoor kon hij geen punten scoren en zegevierde zijn concurrent Semen Elistratov in de eerste halve finale. De Rus ging er uiteindelijk vandoor met de titel en onttroonde Knegt die vorig jaar naast Europees kampioen, ook wereldkampioen en Sportman van het Jaar was.

Huilend van het ijs
Bij de vrouwen werd Jorien ter Mors meteen in de halve finale uitgeschakeld. De B-finale won ze wel, waardoor ze voor de superfinale op de derde plek stond. Suzanne Schulting was goed voor de tweede plek in de algemene rangschikking na de Britse titelverdediger Elise Christie. Maar dan de superfinale. Drie rondes voor het einde ging Ter Mors onderuit,  knalde tegen de kussens en liep huilend van de pijn van het ijs. Schulting reed naar de winst en dacht de zilveren medaille te hebben veroverd, maar werd toch gediskwalificeerd omdat ze volgens de jury schuld had aan de val van Ter Mors. De derde plek ging daarom naar Schulting, goud was voor Elise Christie.

Positief einde
Er is gelukkig ook nog goed nieuws te melden. Zowel de heren als de dames wonnen goud op de relay. De Nederlandse vrouwen, met Jorien ter Mors, Yara van Kerkhof, Lara van Ruijven en Suzanne Schulting, namen vanaf de start de leiding en lieten die niet meer afpakken. De mannen, met Sjinkie Knegt, Daan Breeuwsma, Freek van der Wart en Dennis Visser, finishten ook als eerste op de aflossing. Zo kreeg het EK in Sotsji toch nog een positief einde.