Spring naar de content

Tussen Joop Zoetemelk, modder en Mathieu van der Poel in Hoogerheide

“Als Mathieu van der Poel vandaag wint, en die kans is groot, dan deelt hij een flinke tik uit op weg naar het wereldkampioenschap van volgende week.” Commentator José De Cauwer en zijn landgenoot en voormalig wielrenner Johan Museeuw zijn zondagmiddag voorafgaand aan Grote Prijs Adrie van der Poel eensgezind. Hoeveel pijn het de Vlamingen misschien ook doet.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rick Stet

De Cauwer en Museeuw staan op een klein podium in een grote witte tent in het Brabantse Hoogerheide, gastheer van de laatste wereldbekerwedstrijd veldrijden van het seizoen. Binnen luistert een grote groep genodigden aan strak gedekte tafels naar de voorspellingen van de kenners.

Onder de gasten vele prominenten. Joop Zoetemelk maakte de reis vanuit Frankrijk. “Ik was zelf ook ooit Nederlands kampioen veldrijden (als junior – red.), mijn eerste overwinning,” vertrouwt de winnaar van Tour de France van 1980 ons met een glimlach toe. “Nu zie ik nog weinig veldrijden, want in Frankrijk is het niet op televisie, maar ik weet wel dat Mathieu een hele goede is.” Michael Boogerd wordt gespot, net als oud-minister Ivo Opstelten.

Modderig parcours
Je zou bijna vergeten dat er buiten een modderig parcours ligt te wachten op de beste veldrijders van het moment. Van der Poel neemt het tijdens de wedstrijd die de naam van zijn vader draagt onder andere op tegen Wout van Aert, de Belgische leider in het wereldbekerklassement. Europees kampioen Lars van der Haar is er ook. Oude rot Sven Nys, inmiddels alweer 39 jaar, rijdt zijn laatste wereldbekerwedstrijd.

Het is een deelnemersveld dat er voor zorgt dat de goed verwarmde tent om klokslag drie uur, wanneer het startschot klinkt, leegloopt. Op het terras zien de liefhebbers de renners ploeteren door de modder. De renners minus een. Wat Mathieu van der Poel laat zien tijdens de race is met geen mogelijkheid ploeteren te noemen. De wereldkampioen rijdt in de eerste ronde weg bij de concurrentie en breidt met elke meter die hij trapt zijn voorsprong uit.

Zo nu en dan ziet hij een concurrent, maar dat is op het punt waar twee delen van het parcours naast elkaar liggen. De deze week 21 jaar geworden coureur kijkt Van Aert na enkele ronden recht in het gezicht en ziet dat het goed is. Aangemoedigd door het thuispubliek zet de renner in zijn regenboogtrui nog maar eens aan.

Grote favoriet
Van der Poel komt na ruim een uur fietsen net als een jaar eerder als winnaar over de finish. Van Aert volgt op een kleine minuut achterstand. En hoewel de Belg met zijn klassering de wereldbekerwinst veiligstelt, kan hij onmogelijk blij zijn. Op zijn Nederlandse concurrent staat de laatste weken geen maat en dat is zeven dagen voor het wereldkampioenschap in Heusden-Zolder geen prettig vooruitzicht.

In de witte tent gaat het na afloop van de race nergens anders meer over. Zoals De Cauwer en Museeuw al voorspelden is er zondag 31 januari maar een grote favoriet voor de wereldtitel: Mathieu van der Poel.

Uitslag GP Adrie van der Poel Elite
1. Mathieu van der Poel 1.07.31
2. Wout Van Aert (Bel) + 0.48
3. Kevin Pauwels (Bel) + 0.59
4. Laurens Sweeck (Bel) + 1.30
5. Tom Meeusen (Bel) + 1.49
6. Toon Aerts (Bel) + 2.00
7. Lars van der Haar + 2.16

De Boer
Bij de dames had Sophie de Boer eerder op de dag al een ‘Van der Poeltje’ neergezet. Ook zij reed vroeg in de wedstrijd weg bij haar concurrenten en kwam na veertig minuten solo over de streep. Landgenote en nationaal kampioen Thalita de Jong werd op gepaste afstand tweede, voor Nikki Harris uit Groot-Brittannië. De Belgische Sanne Cant schreef de wereldbeker op haar naam.

1. Sophie de Boer 40.30
2. Thalita de Jong + 0.35
3. Niki Harris (Eng) + 0.38
4. Caroline Mani (Fra) + 1.01
5. Sanne Cant (Bel) + 1.06