Zó omzeilt een voetbalclub een transferverbod

Sebas Bouquet 24 jan 2016 Sport

Lex Immers heeft met succes zijn debuut bij Cardiff City gemaakt. Immers stapte eerder deze week over naar de club uit Wales, zaterdag was hij meteen betrokken bij een van de twee doelpunten (2-2) tegen Rotherham United. Toch mag zijn overgang naar Cardiff City gerust opmerkelijk worden genoemd.

Cardiff City mag namelijk helemaal geen spelers transfereren: de club gaat gebukt onder een transferverbod- net als de Spaanse grootmachten Atlético Madrid, Real Madrid en FC Barcelona dat gaan dan wel gingen. Een transferverbod geldt dan voor iedereen. Behalve voor Lex Immers. Hoe doen de Welshmen dat? Voor Lex Immers vond de Britse club het welbekende addertje onder het gras. Immers speelde dit seizoen slechts zes Eredivisiewedstrijden voor Feyenoord. De Hagenees is dan wel ouder dan 21, maar van een professionele carrière als darter – Immers ambieert een loopbaan in de PDC – is het tot op heden ook nog niet gekomen. En dus mag Lex Immers naar Cardiff City.

Transferverbod?
Terug naar de kern van het verhaal. Dat het om Lex Immers gaat is leuk, maar niet meer dan dat. Hoe omzeil je een transferverbod? FC Barcelona en de grote clubs uit Madrid kunnen daar misschien wel een lesje van leren.

Cardiff City kreeg voor de huidige transferperiode een verbod opgelegd. De club overtrad de Financial Fair Play-regels en om die reden mag de club geen transfer- of huursommen betalen. Heracles Almelo-aanvaller Wout Weghorst ondervond daar eerder hinder van. Cardiff City wilde Weghorst aantrekken, maar de club treuzelde volgens zowel Weghorst als Heracles te lang. Inmiddels weten ze in Almelo – en daarbuiten – waarom de club niet al te veel haast had met het afronden van de onderhandelingen.

Addertje
Toch speelt Immers inmiddels wél in Cardiff. Hoe? Dankzij een addertje onder het gras. Een regeling van de Football League, een organisatie die 72 professionele voetbalclubs uit Engeland en Wales representeert, stelt enkele voorwaarden om onder de sanctie uit te kunnen komen. De club kon namelijk wél een speler aantrekken, omdat op de club tot de transfer van Immers minder dan 24 ‘gevestigde’ namen onder contract heeft staan (22). Onder ‘gevestigde’ namen verstaat de Football League voetballers van 21 jaar of ouder, die minimaal vijf keer in de basisopstelling van hun club hebben gestaan. Bovendien moet een nieuwe aankoop minder dan 778.000 euro per jaar verdienen. Weten we ook meteen wat Immers maximaal aan salaris binnenkrijgt in Wales.

Clubs winkelen vrolijk verder
Cardiff City is overigens niet de enige (Britse) club met een transferverbod. Atlético Madrid en Real Madrid mogen vanaf komende zomer een jaar lang geen aankopen doen. FC Barcelona kreeg eerder al eenzelfde straf opgelegd. De club trok desondanks Arda Turan en Aleix Vidal aan, maar die mogen pas sinds kort daadwerkelijk voor de club in actie komen. In Groot-Brittannië mag niet alleen Cardiff City momenteel geen spelers kopen, ook voor AFC Bournemouth, Fulham en Nottingham Forest geldt een transferverbod. En, u raadt het al, ook zij kondigen doodleuk aan dat er transfers op komst zijn.

De maas in de wet van de Football League is gevonden. Daar kan menig club met een transferverbod nog wat van leren.

Reageer op artikel:
Zó omzeilt een voetbalclub een transferverbod
Sluiten