Spring naar de content

Voor je het weet leidt Wilders’ verzetsspray tot Color Run-praktijken

PVV-voorman Geert Wilders stond het afgelopen weekend op de markt in Spijkenisse zijn veel besproken verzetsspray uit te delen. Potentiële aanranders en verkrachters zullen zich nu wel achter de oren krabben. Voor je het weet verandert Nederland in een grote Color Run.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jessy de Cooker

Triomfantelijk liep hij over de markt van Spijkenisse, glimlachend om de feministische demonstranten die een politiebusje in werden geladen. De groep demonstreerde tegen de door Wilders uitgedeelde sprays, een alternatief voor de in Nederland verboden pepperspray. De dames waren niet in het bezit van een vergunning.

Even later herhaalde Wilders voor de camera’s van de NOS zijn veelgehoorde standpunt. “Het beste is om de grenzen te sluiten en geen testosteronbommen ons land meer in te laten. Maar omdat dat niet zo is, bieden wij dit een alternatief. Een legale spray dat als vrouwen door een testosteronbom wordt aangevallen ze zich een beetje kunnen verweren,” betoogt Wilders. Maar, voegt hij toe, dat mag natuurlijk alleen ter verdediging.

Onderwijl testte GeenStijl-verslaggever Jan Roos de in ons land legale X-marker op een paspop. In tegenstelling tot pepperspray en traangas mogen Nederlanders wel met de rode spray in het rond spuiten. Zij die de komende weken worden ondergesprayd komen onder een niet uit te wassen verf te zitten. Volgens PSP Products, een verkoper van de spray, vereenvoudigt dit mogelijke aangifte achteraf. De aanvaller is namelijk dagenlang zichtbaar.

Nederland, sprayland
Wilders heeft in Spijkenisse zeventig busjes verzetsspray uitgedeeld. Een deel daarvan is meteen opgekocht door tegenstanders van de spray. Hun plan is om de busjes door te verkopen en de opbrengst symbolisch over te maken naar VluchtelingWerk Nederland.  Maar als je het grootste deel van de op de markt aanwezige Nederlanders moet geloven, is Wilders’ idee een zegen voor de samenleving.

Het kleurrijke idee van Wilders roept wel vragen op in de praktijk. Want, komen er dan net als bij de welbekende Color Run straks klachten over beschadigde kleding? En bij wie moet je de schade dan verhalen? Zelfs na een flinke wasbeurt zou de spray namelijk niet uit te wassen zijn.

Al met al poogt Wilders Nederland een stukje kleurrijker te maken.