Spring naar de content

Negatief reisadvies: dit zijn de 10 gevaarlijkste steden ter wereld

Negen van de tien gevaarlijkste steden ter wereld liggen in Midden- en Zuid-Amerika. Dat is de conclusie van de Mexicaanse organisatie Burgerraad voor Openbare Veiligheid en Strafrecht. Uit onderzoek van de organisatie blijkt dat Caracas, de hoofdstad van Venezuela momenteel de gevaarlijkste stad ter wereld is. Geen gekke conclusie: in Caracas worden bijna 120 moorden per 100.000 inwoners gepleegd. Op oorlogsgebieden na, is dat het hoogste moordcijfer ter wereld. Zomervakantie nog niet geboekt? Dan kunt u beter niet kiezen voor Venezuela.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sebas Bouquet

Op nummer twee staat San Pedro Hula, een stad in Honduras. San Pedro Hula werd liefst vier jaar op rij als gewelddadigste stad wereldwijd gezien, maar met 111 moorden per 100.000 inwoners reiken de Hondurezen dit jaar niet tot het absurd hoge aantal slachtingen in Caracas.

Ook de derde gevaarlijkste stad ter wereld komt uit dezelfde regio. In San Salvador, de hoofdstad van El Salvador, worden 108 mensen op de 100.000 omgelegd. Volgens de organisatie liggen de meeste gevaarlijkste steden in Latijns Amerika. Een blik op de lijst bevestigt dat. In de ‘top-10’ gewelddadigste steden ter wereld vinden we enkel Kaapstad terug buiten Midden-en Zuid-Amerika.

Voor steden die hoog in de lijst bivakkeren, bestaat nog een sprankje hoop. In het verleden beruchte steden als Ciudad Juárez (Mexico) en Medellin (Colombia) staan in de meest recente lijst niet meer bij de eerste vijftig steden. Het beruchte Ciudad Juárez stond vanaf 2008 nog drie jaar op rij op de eerste plaats, en werd gezien als meest gewelddadige plaats buiten oorlogsgebied. Medellin was in de jaren negentig het centrum van drugshandel, waar bendes bloedige oorlogen voerden. In Medellin gelden vandaag de dag geen bijzondere veiligheidsrisico’s.

Dodelijk Venezuela
Meest opvallend is misschien wel de aanwezigheid van drie Venezolaanse steden in de top-10. Caracas, Maturin en Valencia vertegenwoordigen het land in negatief opzicht. Dat is ook onze eigen Rijksoverheid opgevallen. “Venezuela behoort tot de meest gewelddadige landen in de wereld. Veel Venezolanen dragen wapens en schromen niet om die te gebruiken. Gewelddadige overvallen en berovingen en ontvoeringen gebeuren regelmatig. Daarbij vallen regelmatig dodelijke slachtoffers. In de grote steden zijn veel overvallers actief vanaf motoren. Regelmatig doen criminelen zich voor als taxichauffeur om vervolgens iemand te beroven of te ontvoeren.”

Ook de medische zorg is slecht in het land wegens een gebrek aan medische apparatuur. Kortom: u kunt Venezuela beter mijden komende zomer.

De top-10:
1. Caracas (Venezuela)
2. San Pedro Sula (Honduras)
3. San Salvador (El Salvador)
4. Acapulco (Mexico)
5. Maturin (Venezuela)
6. Distrito Central (Honduras)
7. Valencia (Venezuela)
8. Palmira (Colombia)
9. Kaapstad (Zuid-Afrika)
10. Cali (Colombia)