Spring naar de content

Video: waarom de oplader van uw laptop zo heet wordt

De oplader van een laptop lijkt soms wel een kleine kachel. Hoe komt het dat kleine kastje zo heet wordt? Het Amerikaanse Vox.com legt uit. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rowie van der Vliet

De adapter van een laptop is in feite een schakelaar tussen twee soorten stroom, wisselstroom (AC of alternating current) en gelijkstroom (DC of direct current). De stroom die uit de muur komt is wisselstroom. Deze stroomsoort gaat echter niet goed samen met een laptop en kan tot ontploffingen leiden. Daarom heeft een laptop gelijkstroom nodig.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

In het geval van wisselstroom bewegen de energiedeeltjes zich constant van voren naar achteren; bij gelijkstroom bewegen ze in een rechte lijn vooruit. Tijdens het omzetten gaat er energie verloren. De adapter wordt gloeiend heet.

Waarom komt er dan geen DC-stroom uit onze stopcontacten? Dat is te danken aan Thomas Edison en Nikola Tesla, de uitvinders die in de negentiende eeuw streden om de invulling van het elektriciteitsnet.