Spring naar de content

Eredivisie: gladde mat, slapjanussen en een wereldgoal zonder waarde

Het is als friet eten bij de lunch. Het is wel lekker, maar niet helemaal zoals het hoort. Ook nu voelde de midweekse eredivisiespeelronde weer onwennig. Na een tam begin op dinsdag, werd op donderdag afgesloten met een klapper.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rick Stet

Glad
Och wat was het saai. Ajax speelde dinsdag al tegen Heracles Almelo. Ze hadden de bal het grootste deel van de wedstrijd in bezit, maar richtten er weinig tot niets mee uit. Het bleef 0-0 in de ArenA, waar het veld na afloop het meest besproken werd. Een grasmat die er goed bij lag, maar waar de spelers weinig grip op kregen. Ze lagen bij bosjes op de grond. Woensdag werd besloten dat er een nieuwe grasmat moet komen, nog voor de Klassieker van volgende week zondag. Daarmee herleven oude tijden in Amsterdam, maar niet de tijden waar de supporters zo op hopen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Een punt
Het gelijke spel van Ajax gaf PSV de mogelijkheid om de concurrent tot op een punt te naderen. Het hoefde dan zelf alleen maar te winnen op bezoek bij Excelsior, dat de laatste vier eredivisiewedstrijden op rij verloor. Dat lukte, niet verrassend. Na een snelle goal van Luuk de Jong en een goede tweede helft won de regerend landskampioen met 1-3. En dat stemde Phillip Cocu tevreden. “Het ging er vooral om dat we zouden winnen. Hoe maakte niet zoveel uit,” was de coach na afloop eerlijk.

Slapjanussen
Niet alleen in de top van de ranglijst is de spanning terug. Ook de degradatiestrijd lijkt af te stevenen op een boeiende ontknoping, waarbij vooral de nagels van de supporters van Cambuur en De Graafschap het zwaar te verduren krijgen. Cambuur verloor woensdag kansloos van AZ, waar Vincent Janssen opnieuw twee keer scoorde. Met een verdiende overwinning op ADO Den Haag naderde De Graafschap de Friese concurrent tot op twee punten. En dus was Cambuur-trainer Henk de Jong boos. “Wat een stel slapjanussen zijn we met z’n allen.” Hij verwacht meer van zijn spelers. “Je geeft je hele leven voor Cambuur, dan speel je niet als een keutel.”

Prachtig, maar zonder waarde
Een wondergoal, een juweeltje, het doelpunt van het jaar. Verzin een superlatief en hij is toepasbaar op de goal die Anass Achahbar donderdagavond maakte namens Feyenoord. De kleine aanvaller, die na een half uur spelen de geblesseerde Michiel Kramer verving, nam de bal aan op zijn borst, liet zich naar achter vallen en maakte zijn actie af met een prachtige omhaal. Via de onderkant van de lat belandde de bal in het vijandige doel. Prachtig, maar allemaal voor niets, bleek even later. Joey van den Berg bracht sc Heerenveen in de slotfase voor de tweede keer op voorsprong in de Kuip, een achterstand die Feyenoord niet meer te boven kwam. De vierde nederlaag op rij voor de Rotterdammers, die NEC en Heracles Almelo steeds dichterbij zien komen.

Uitslagen twintigste speelronde
Willem II – FC Groningen 1-1
Ajax – Heracles Almelo 0-0
AZ – SC Cambuur 3-1
NEC – FC Twente 2-0
De Graafschap – ADO Den Haag 3-1
Excelsior – PSV 1-3
Vitesse – PEC Zwolle 1-1
Roda JC – FC Utrecht 1-0
Feyenoord – sc Heerenveen 1-2

De stand vindt u hier.