Spring naar de content

Hoe een homo-erotische novelle over Donald Trump een bestseller werd

Wat alcohol en vier uur tijd was alles wat komiek Elijah Daniel nodig had om een succesvolle novelle te schrijven. De hoofdpersoon van zijn homo-erotische kortverhaal is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk te noemen: presidentskandidaat Donald Trump. Nog opmerkelijker is het verkoopsucces. Binnen een dag werd het e-book een bestseller op Amazon.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rowie van der Vliet

Het begon als een grap toen Daniel in een dronken bui op Twitter voorstelde om homo-erotisch kortverhaal te schrijven over Trump. Het spontane idee sloeg aan bij veel van zijn volgers en zo geschiedde. Op dinsdagochtend 19 januari verscheen zijn werk als e-book op Amazon.

Sinds de release bereikte het e-book de eerste plaats in diverse lijsten van de Amerikaanse webshop en wist het binnen een dag bij de duizend best verkochte boeken te behoren. Daniel staat boven E.L. James, auteur van 50 Shades of Grey, in de amazon erotica top authors list. Ironisch, want zijn tien pagina’s tellende e-book Trump Temptation: The Billionaire & The Bellboy is in essentie een parodie op de bestseller van E.L. James.

Hoe heeft dit verhaal zo’n hit kunnen worden? Komiek Elijah Daniel denkt dat het komt door de absurditeit van het geheel, zo laat hij aan VICE weten. “Mijn volgers hebben het in gang gezet door het te delen, omdat ze gewend zijn aan de bizarre dingen die ik doe op internet. Van mijn tattoo van Taco Bell op mijn hand tot een petitie naar het Witte Huis om Party In The USA van Miley Cyrus ons nationale volkslied te laten worden. Ze houden van de domme, eigenaardige dingen die ik doe. (-) Het is best cool om te zien dat zoveel mensen een porno boek over Donald Trump, dat ik in een dronken bui schreef, te zien delen en kopen.”

Status als clown
Grappen over Donald Trump zijn niet nieuw. Toen hij zijn aantreden als presidentskandidaat vorig jaar bekendmaakte, werd hij door velen gezien als een grote grap. Met zijn achtergrond in reality-televisie en populistische uitspraken verwierf Trump een bijna clownesk imago. Al velen gingen Elijah Daniel voor met het maken van grappen rondom de politicus.

Wat maakt Trump zo grappig? Patricia J. Williams, columniste voor het Amerikaanse tijdschrift The Nation, stelt dat men hem grappig vindt om de aard van zijn (racistische) uitspraken te verbloemen. “Hij structureert zijn meest beledigende ‘smackdowns’ als inside jokes, waarbij buitenstaanders worden afgeschilderd als belachelijk of dat ze het grote plaatje niet zien. (-) Een ironische of sarcastische grap heeft een tweede laag. Misschien meent Trump niet alle stomme dingen die hij zegt, maar signaleert hij zulke grappen naar stemmers die de lagen niet snappen. Bovendien gebruikt hij ‘hilarische’ gebaren die op internet veel gepost worden, zoals het rollen van zijn ogen. Ook heeft hij een paar kenmerken die wij als lachwekkend ervaren zoals zijn vooruitstekende kin en zijn dunne, sneerende lippen.”

Amerika-kenner Frans Verhagen zegt in het Algemeen Dagblad dat Donald Trump niet serieus te nemen is. “Het is een realityshow die vooral leuk amusement oplevert.” Trumps campagne is volgens hem een spielerei. Willem Post stelt in hetzelfde AD artikel: “Hij is dol op aandacht en mag met zijn grapjes en oneliners in het middelpunt van de belangstelling staan.”

Een journalist van muziekblad Rolling Stone vroeg zich aan zijn Twittervolgers wat men het grappigste vindt aan de Amerikaanse politicus. Zijn kapsel blijkt het meest op zijn lachspieren te werken, maar ook zijn uitspraken over het helpen van arme jongeren terwijl hij zelf een erfenis van meer dan tien miljoen kreeg zit enkelen niet lekker.

De novelle legt Daniel (22) geen windeieren. Hij mag nu twee tv-show’s maken, aldus Paper Magazine. Overigens denkt de schrijver erover om twee vervolgen op zijn bestseller te schrijven.