Spring naar de content

In de mode-industrie verdienen vrouwen de vetpot

Jennifer Lawrence schreef vorig jaar oktober een essay over inkomensgelijkheid in de Amerikaanse filmindustrie. Ze was niet de enige actrice die zich verzette tegen de scheve verdeling in Hollywood. Tijdens de uitreiking van de Oscars beklaagde ook Patricia Arquette zich in haar ontvangstspeech. En ook buiten Hollywood is het verschil groot. Maar er zijn ook industrieën waar de man het onderspit delft.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jan van der Molen

Waar topactrice Amanda Seyfried maar 10 procent betaald kreeg van het bedrag dat haar mannelijke tegenspeler bij elkaar acteerde, zijn er schrijnendere voorbeelden te vinden in de mode-industrie. Topmodel Sean O’Pry verdient aan z’n fotoshoots voor verschillende kledingmerken op jaarbasis nog geen 4 procent van wat collega Gisele Bündchen per jaar verdient. Hij moet het daarmee doen met grofweg 25 keer minder salaris, voor hetzelfde werk.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Ieder jaar maakt zakentijdschrift Forbes bekend wie de best betaalde vrouwelijke modellen zijn in de mode-industrie. HP/De Tijd zette daar de inkomens van de top-10 mannelijke modellen naast ter vergelijking. De inkomens van de mannelijke en vrouwelijke modellen uit de mode-industrie zijn over respectievelijk 2013 en 2015.

N10. Tobias Sorensen: $265,000 – N10. Candice Swanepoel: $5 miljoen
N9. Jon Kortajarena: $290,000 – N9. Alessandria Ambrosio: $5 miljoen
N8. Ollie Edwards: $410,000 – N8. Lara Stone: $5 miljoen
N7. Tyson Ballou : $425,000 – N7. Joan Smalls: $5.5 miljoen
N6. Ryan Burns: $610,000 – N6. Miranda Kerr: $5.5 miljoen
N5. Noah Mills: $740,000 – N5. Natalia Vodianova: $7 miljoen
N4. Arthur Kulkov: $905,000 – N4. Doutzen Kroes: $7.5 miljoen
N3. Simon Nessman: $1.1 miljoen – N3. Adriana Lima: $9 miljoen
N2. David Gandy: $1.4 miljoen – N2. Cara Delevigne: $9 miljoen
N1. Sean O’Pry: $1.5 miljoen – N1. Gisele Bündchen: $44 miljoen

Zoals u ziet komt het best betaalde mannelijke model niet eens in de buurt van de tien best betaalde vrouwelijke modellen. De mode-industrie lijkt duidelijk een van de weinige industrieën waar vrouwen qua inkomen de scepter zwaaien – zoals zij dat trouwens ook doen in de porno-industrie.

Toch zijn mannelijke modellen hierover niet misnoegd. Zo zei de heer aan de top, Sean O’Pry (van o.a. Versace en Viktor & Rolfeind 2013 in een interview: “Ik ben heel tevreden met mijn carrière – ik bedoel, ik ga niet zitten brommen dat ik geen 42 miljoen verdien. Ik ben al lang blij met wat ik wél heb.”

Onderwerpen