Spring naar de content

Als ik jou was… Ans Markus (**)

Wekelijks gaat Thom Goderie op expeditie in de natuurlijke habitat van de Nederlandse socialite, en onderwerpt hij premières, vernissages en andere feestelijkheden aan een smakelijke analyse. Deze week: Als ik jou was, de tentoonstelling van Ans Markus.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Thom Goderie

Zaterdag opende Ans Markus – de prima donna met zwarte eyeliner – een dubbeltentoonstelling in Museum De Fundatie in Zwolle. Kunst wordt pas interessant als het niet alleen over de maker gaat, maar over de kijker. Et voilà, genaamd: Als ik jou was.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap
De Muze: Sigrid Markus
Muze Sigrid Markus

Er was een tijd waarin Markus tot kringen van zichzelf benoemende, veelal hoofdstedelijke societyschilderes werd benoemd. Het schijnt dat de voormalige directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam, Rudi Fuchs, niet meer met haar op de foto wilde. Het tij is echter gekeerd.

V.l.n.r.: René Klawer (De Reisspecialisten Groep), Frits Huffnagel (HP/De Tijd-columinst), Marry de Gaay Fortman(VNO-NCW Nederland), Angela Klawer & Joan Ypma (KLM)

Ralph Keuning, directeur van De Fundatie, poseert maar al te graag naast zijn nieuwe paradepaartje: “Ik wil de hardcore-kunstliefhebbers uit hun comfort zone krijgen, Ans Markus verruimt je blik.”

Moeilijk was het niet de werken van Markus te verzamelen. Het liefst verkoopt ze namelijk niks. Om toch geld in het spreekwoordelijke laatje te krijgen begeleidt haar man, ondernemer Wybe Tuinman, haar zakelijk in het geven van workshops. “Ruim 30.000 bezoekers hebben de afgelopen jaren het atelier op Prinseneiland te Amsterdam bezocht.”

Even sloeg de verwarring toe voor de bezoekers, afgelopen zaterdag. Het leek alsof een personage rechtstreeks uit het doek was gekomen. De muze van Ans, haar dochter Sigrid (ook zwart gekleed). Ze fotografeerde vakkundig alle genodigden. Onder de genodigden waren onder anderen voormalig Stan Huygens-coryfee Thomas Lepeltak.

Als ik u was… zou ik een kijkje nemen, de expositie loopt tot 17 april.

Woordvoerder van die ster, niet Markus maar die auto: Huub Dubbelman & partner Sharon
Woordvoerder van die ster, niet Markus maar dat automerk: Huub Dubbelman & partner Sharon

Eindoordeel:
Een warmmakertje voor intimi. Geen hapje en drankje, geen society, maar kunst! En als u niet voor het werk van Markus gaat (shame on you), dan is het prachtige De Fundatie een reden om alsnog even langs te gaan.

tompoes2

Markus met haar steun aan beide zijde: Ralph Keuning, Ans Markus & Wybe Tuinman
Markus met haar steun aan beide zijden: Ralph Keuning (l) & Wybe Tuinman (r)