Spring naar de content

Desastreus: antidepressiva kunnen leiden tot suïcide bij tieners

Pilletje hier, pilletje daar. De farmaceutische industrie lijkt er af en toe een handje van te hebben om ons maar zoveel mogelijk medicijnen aan te smeren. Dat dat niet altijd de beste manier is, mag bekend zijn. Maar soms kan het ook ronduit desastreus uitpakken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Zo blijkt uit een grootschalig onderzoek dat het gebruik van antidepressiva bij jongeren opvallend vaak leidt tot agressief gedrag of juist tot zelfmoord. Het onderzoek, uitgevoerd door Britse wetenschappers van het Nordic Cochrane Center en de University of Central Londen, is het grootste in zijn soort.

Maar liefst 18.000 personen werden ondervraagd, allen gebruikten zij een van de 70 meest voorkomende antidepressiva. De resultaten werden gepubliceerd op de website van het British Medical JournalDe medicijnen die onderzocht werden zijn duloxetine, fluoxetine (beter bekend als Prozac) paroxetine, sertraline en venlafaxine.

Van de patiënten onder de 18 jaar die deelnemen aan het onderzoek, bleek dat het risico op zelfmoord en agressieve buien meer dan verdubbelde. Terwijl er onder de volwassenen die deelnamen aan de studie geen direct verband aangetoond kon worden tussen het gebruik van antidepressiva en zelfmoord, vinden de wetenschappers het toch raadzaam om het voorschrijven van de middelen onder de loep te nemen.

De onderzoekers concluderen uit de resultaten van het onderzoek dat antidepressiva eigenlijk niet aan kinderen voorgeschreven zouden moeten worden. In plaats daarvan zou psychotherapie aangeboden moeten worden. Ook moet er betere voorlichting komen over het gebruik en de risico's van de antidepressiva, zowel bij volwassenen als bij jongeren.

Onderwerpen