Spring naar de content

De geboorte van AZ-spits Vincent Janssen

Op het Festival International Espoirs de Toulon worden de sterren van morgen geboren, dat is algemeen bekend. Beckham, Zidane, Adriano, Ginola, Koeman en Pogba, noem maar op, ze stonden allemaal op tijdens het internationale jeugdtoernooi aan de Côte d’Azur. Toulon is traditie, daar komt het op neer. Daar moet je bij zijn. Toulon is een gevoel.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Mark van den Heuvel

Dus was het de voorbije zomer weer gezellig druk in stade Leo Lagrange, welgelegen aan de snelweg tussen Toulon en Saint-Tropez. We werden niet omringd door supporters, maar door heren van bepaalde leeftijd die net als ik een koortje om hun nek hebben hangen waarop staat: Scout7, één van de sponsors van het evenement.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Godfather Piet de Visser
De eerste die we in Stade Leo Langrange tegen het ranke lijf lopen is de Godfather van het internationale scoutingswezen: Piet de Visser. “Ik ben nu tachtig jaar,” zegt hij. “Maar ik ben alleen in mijn oude auto gestapt en hier naartoe gereden. Gewoon, omdat ik er bij wil zijn. Die drang kan ik niet weerstaan, eigenlijk niet sinds 1967,  toen ik hier voor het eerst kwam.”

Waar De Visser elk jaar op de tribune zit met een dikke koffer vol Chelsea-roebels, daar moet scout Arthur Numan (AZ) het met meer bescheiden middelen doen, zegt hij. “Voor een club als AZ is het financieel moeilijk te bolwerken om hier de sterren van morgen vandaan te halen,” aldus Numan. “Wij moeten altijd creatief zijn. Ik probeer vooral te kijken naar spelers die de potentie hebben om beter te worden, zodat AZ hen straks met winst kan doorverkopen. Eerst opleiden en dan met winst verkopen, dat is eigenlijk het hele verhaal. Wat dat betreft heeft Ajax de laatste jaren een topprestatie geleverd. Maar ook bij Ajax wordt het steeds moeilijker. Het is niet voor niks dat ze de laatste jaren niet meer mee kunnen met de topclubs in de Champions League.”

Topsportmentaliteit
Een van de spelers voor wie Numan op de tribune zit, is Vincent Janssen, spits van FC Almere én Jong Oranje, op zich al een opvallende combinatie. Janssen speelt bij FC Almere, maar niet lang meer, zegt Numan. “Eigenlijk hadden we hem in de winterstop al naar Alkmaar moeten halen. Nu zij we te laat, vrees ik. De complete Eredivisie zit achter hem aan en ik heb begrepen dat hij ook wordt gevolgd door twee clubs uit de Bundesliga.” Janssen valt op door zijn topsportmentaliteit, zegt Fred Grim, zijn trainer bij FC Almere. “Dat kan ook bijna niet anders als zoon van voormalig topzwemster Annemarie Verstappen.” Twee jaar eerder werd Janssen overbodig verklaard bij Feyenoord, dus sloeg Grim, een talentontwikkelaar pur sang, onmiddellijk toe.

Grim: “En wat bleek, die jongen had een heel stappenplan voor zichzelf opgesteld. Via de eerste divisie wilde hij in de eredivisie terecht komen. En kijk nu: de hele Eredivisie zit achter hem aan, Club Brugge en Standard Luik willen hem ook hebben, noem maar op. Terwijl zijn contract nog één jaar doorloopt. Voor een club als FC Almere is dat natuurlijk pure winst.”

Volgende stap
Janssen zelf onderstreepte zijn goede vorm aan de Franse zuidkust met twee doelpunten tegen Qatar. “Het niveau ligt bij Jong Oranje veel hoger dan bij FC Almere, dat is voor mij alleen maar een mooie ervaring. Ik heb bij FC Almere twee hele mooie jaren, maar wil nu graag een volgende stap maken. Met dank aan Fred Grim, want sinds ik bij hem op gesprek ben geweest wist ik meteen dat ik met hem wilde werken. En hij heeft altijd vertrouwen in mij gehouden. Dat gaat zich deze zomer uitbetalen.” Zijn keuze voor AZ, dat dus eigenlijk te laat was als we Numan mogen geloven, was een bewuste. Janssen is een man met een plan. “Mijn doel was om vanuit de Eerste Divisie in de Eredivisie terecht te komen. Maar ga je dan naar een club waar je tweede, of derde spits wordt? Of ga je naar een club waar je min of meer verzekerd bent van speelminuten. Ik heb voor die laatste optie gekozen.”

A-diploma
En de meest verstandige. “Het is niet zo dat ik mezelf verbaas,” zegt Janssen. “Ik weet wat ik kan. Maar een buitenlands avontuur kan altijd nog. Want ik wil mezelf wel blijven ontwikkelen, zo zit ik nou eenmaal in elkaar.” Nee, hij heeft nooit een carrière in het zwembad overwogen, als zoon van voormalig Nederlands kampioen Annemarie Verstappen. “Ik heb eigenlijk nooit serieus gezwommen. Vond ik niks aan, ik heb alleen maar gevoetbald. Natuurlijk heeft mijn moeder wel geprobeerd of ik het leuk vond. Maar ik heb alleen mijn A-diploma gehaald. Daarna heb ik gezegd: en nu weer lekker voetballen! Zwemmen was niks voor mij. Ik zwom als een hond, zeiden ze altijd.”

Onderwerpen