Spring naar de content

Wat Jong Ajax een mogelijke periodetitel oplevert? Niets

Vier zeges op rij, waarvan één tegen een kampioenskandidaat. De beloften van Ajax doen het goed in de Jupiler League. Eredivisie-degradant NAC Breda werd afgelopen maandag nog met 2-1 verslagen, een periodetitel lonkt. Jong Ajax staat nu alleen aan kop in de strijd om de derde periode. Het team heeft er alleen helemaal niets aan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet

Hoe zat het ook alweer? Het is het seizoen 2013-14 als drie beloftenteams worden toegevoegd aan de Jupiler League, het tweede professionele voetbalniveau van Nederland. De frivole jongelingen van Ajax, PSV en FC Twente mogen zich gaan bewijzen in de competitie die toch vooral bekend staat om strijd. De (aangescherpte) regels van de KNVB: het elftal moet bestaan uit spelers tot 23 jaar, aangevuld met maximaal twee spelers van het eerste elftal. Daarnaast mogen spelers van de club tijdens het seizoen maximaal tien keer uitkomen voor het eerste elftal, of tien keer 45 minuten voor het eerste elftal hebben gespeeld, anders kunnen zij niet meer spelen voor het beloftenteam.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Moord en brand werd geroepen, want de toelating van de beloften tot de Jupiler League zou competitievervalsing zijn. De ene wedstrijd zou een beloftenteam namelijk met een veel sterker elftal kunnen aantreden, dan het andere duel. Neem Jong Ajax. De Amsterdammers speelden tegen NAC Breda met een voorhoede die bestond uit de broekies Elton Acolatse (20), Vaclav Cerny (18, hierboven op de foto) en Sam Hendriks (21). Eerder dit seizoen koos het Amsterdamse trainershart ervoor om speelminuten te geven aan potentiële basisspelers van Ajax 1, denk aan Viktor Fischer, Amin Younes en Yaya Sanogo – al mag laatstgenoemde Arsenal-huurling misschien niet tot deze categorie worden gerekend.

Geen 75.000 euro, wel een Bronzen Stier
Afijn. Of de toetreding van beloftenteams competitievervalsing is of niet, blijft in dit stuk in het midden. Waar de beloftenteams tot op heden niet al te veel presteerden – alleen Jong PSV pakte in tweeënhalf seizoen Jupiler League een periodetitel – lijkt Jong Ajax die prestatie nu te gaan evenaren. De Amsterdammers bezetten de achtste plek in de competitie, en zijn zoals reeds bekend op koers naar een periodetitel.

Maar écht winnen zal Jong Ajax nooit. De beloftenelftallen mogen niet promoveren. De beloftenelftallen kunnen wel een periodetitel winnen, maar mogen niet meedoen aan de play-offs. Beloftenelftallen krijgen geen bonus van 75.000 euro die bij winst van een periodetitel wordt uitgekeerd. Dat de beloftenelftallen niet mogen meedoen aan het KNVB-bekertoernooi is bijna een bijzaak. Toen Jong PSV in het seizoen 2013-14 de periodetitel won, leverde dat louter een Bronzen Stier op. Sparta Rotterdam nam de plek in de play-offs voor promotie naar de Eredivisie aan het einde van het seizoen over van de Eindhovenaren.

Competitieopzet
Dat de opzet van de Jupiler League met beloftenelftallen al jaren een discussiepunt is, staat buiten kijf. En dan hebben we andere heikele kwesties zoals de promotie-degradatieregeling uit de eredivisie en naar de Jupiler League nog niet eens besproken. Inmiddels moet ook de huidige opzet van de Eredivisie eraan geloven. Althans, de Eredivisie en het bureau Hypercube gaan binnenkort om tafel om de competitieopzet te onderzoeken. Redenen: stokkende inkomsten en zwakke internationale prestaties.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.