Spring naar de content

Australian Open: de winnende underdogs en de verliezende favorieten

Het eerste grandslamtoernooi van het jaar zit er op. Het was er weer een waar winnaars verloren, waar favorieten zonder pardon naar huis werden gestuurd en waar underdogs onverwacht stuntten. Eigenlijk dus precies zoals we ons de Australian Open hadden voorgesteld.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marleen Hogendoorn

Laten we bij de vrouwen beginnen. De grootste verrassing was wel de stunt van Angelique Kerber tegen Serena Williams in de finale. In 6-4 3-6 6-4 won de Duitse van de Amerikaanse titaan die het toernooi vorig jaar won. Hoewel Williams als torenhoge favoriet aan de finale begon, was de tennisster zich toch beducht voor haar tegenstandster vanwege haar grote zelfvertrouwen.

En terecht, want Kerber profiteerde van verschillende fouten van de Amerikaanse. In de tweede set kwam Williams terug. De derde set was spannend, de zesde game bleek cruciaal: Kerber brak de servicebeurt en kwam 4-2 voor. Williams strubbelde daarna nog wel tegen, maar de Duitse underdog liet zich niet meer van haar stuk brengen en mocht zich de winnaar van de Australian Open noemen.

Bijzonder als u bedenkt dat de Duitse in de eerste ronde er bijna uit lag en een matchpoint moest wegwerken tegen Misaki Doi. “Ik kreeg een tweede kans en die heeft me uiteindelijk aan de titel geholpen. Het is ongelooflijk,” aldus een geëmotioneerde Kerber. Om het te vieren sprong ze zondagochtend vroeg de rivier in:

Cijfertjes
Even wat cijfertjes. Het was de zevende ontmoeting tussen Williams en Kerber, de Amerikaanse verloor slechts één keer van de Duitse, dat was in 2012 in Cincinnati. In 1999 schreef voor het laatst een Duitse tennisster het grandslamtoernooi op haar naam, dat was Steffi Graf. En nu we het toch over haar hebben, Williams kon in Melbourne haar 22ste grandslamtitel halen, waardoor ze op gelijke hoogte met Graf kwam en alleen de Australische Margaret Court met 24 grandslamtitels nog boven zich zou hebben op de lijst der lijsten. Helaas.

Met het winnen van de Australian Open ontvangt Kerber $3.800.000 en stijgt ze vier plaatsen op de wereldranglijst naar de tweede plek. Nog onder Serena Williams dus, maar voor hoe lang?

Shock
De grote shock van het mannentoernooi was toen Rafael Nadal in de eerste ronde werd uitgeschakeld door zijn landgenoot Fernando Verdasco. Nadal won het grandslamtoernooi in 2009 en stond in 2012 en 2014 in de finale, maar werd nu genadeloos verslagen in vijf sets:  7-6 (6) 4-6 3-6 7-6 (4) 6-2. Eén keer eerder kwam hij niet verder dan de eerste ronde, dat was in 2013 op Wimbledon.

Tijdens dit toernooi namen we afscheid van Lleyton Hewitt. Hoewel hij naar eigen zeggen ‘nog even wilde knallen’ voordat hij stopte als actief tennisser, werd de Aussie in de tweede ronde al verslagen door David Ferrer in drie sets 6-2 6-4 6-4. De voormalig nummer één van de wereld gaat verder als captain van het Australische Daviscupteam.

In de halve finale konden we genieten van een titanenstrijd: Novak Djokovic tegen Roger Federer. Het was de 45ste keer dat de heren elkaar troffen, beiden wonnen en verloren er 22. Nu staat Djokovic er weer eentje voor, hij won in vier sets: 6-1 6-2 3-6 6-3. In de andere halve finale stond Andy Murray tegenover de Canadees Milos Raonic. De Brit versloeg hem in vijf sets:  4-6 7-5 6-7 (4) 6-4 6-2.

Herhaling
De finale van de Australian Open ging tussen Djokovic en Murray, een herhaling van de finale van vorig jaar. Het was de vijfde keer dat Murray in de finale van de Australian Open stond, en wéér won hij niet. Voor de zesde keer schreef ‘Nole’ het toernooi op zijn naam, in een spannende 6-1, 7-5, en  7-6 bewees de nummer een van de wereld te zijn.

Nederlandse winnaar
De Australian Open heeft ook een Nederlandse winnaar: rolstoeltennisser Jiske Griffioen won net als vorig jaar de finale. In 6-3 en 7-5 was ze veel te sterk voor haar landgenote Aniek van Koot. In de finale van het dubbelspel verloor ze van het Nederlands/Japanse koppel Marjolein Buis/Yui Kamiji. Griffioen gaat goed, vorig jaar won ze ook Roland Garros zowel in het enkel- als dubbelspel (hier met eerder genoemde finalist Aniek van Koot) en het dubbelspel op Wimbledon. In december werd ze op het Sportgala daarom verkozen tot paralympisch atlete van het jaar.