Spring naar de content

10 waarnemingen die bewijzen dat de Aarde rond is

De Amerikaan Bobby Ray Simmons Jr., beter bekend als rapper B.o.B, probeert zijn fans ervan te overtuigen dat de aarde plat is. Op Twitter plaatst hij het ene na het andere ‘bewijsstuk’. Een mens zou gaan twijfelen. Daarom tien waarnemingen die bewijzen dat de planeet waarop wij leven wel degelijke rond is – bij wijze van een opfriscursus natuurkunde.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: EOS Wetenschap

1. Maansverduistering
Tijdens een maansverduistering schuift de aarde tussen de zon en de maan, waardoor die laatste in de schaduw van de aarde terechtkomt. De schaduw op het oppervlak van de maan is rond.

2. Schepen aan de horizon
Als je op het strand naar een schip staat te kijken dat richting horizon vaart, verdwijnt het schip niet ineens, maar lijkt het alsof het schip langzaam wegzinkt in het water. Dat fenomeen kan je nabootsen door een mier op een sinaasappel te laten lopen. En een sinaasappel is… rond.

3. De stand van de sterren
Deze observatie werd voor het eerst gemaakt door Aristoteles (384-322 voor Christus). Hij merkte op dat ‘er sterren te zien zijn in Egypte en Cyprus die niet gezien kunnen worden in de noordelijke gebieden’. Dit kan enkel gebeuren wanneer je als waarnemer op een gekromd oppervlak beweegt.

4. Schaduwen
Op de afbeeldingen hieronder zie je twee stokken die in de grond zijn geplant. Als de aarde plat zou zijn, dan zouden de schaduwen dezelfde lengte hebben, hoe ver je beide stokken ook uit elkaar zou planten. Dat is niet zo. Eratosthenes (276-194 voor Christus) berekende op basis van dit principe vrij nauwkeurig de omtrek van de aarde.

5. Hoe hoger je staat, hoe verder je kan kijken
Sta op de begane grond en kijk zo ver mogelijk in een open vlakte. Klim nu een toren in en kijk nog eens. Hoog in de toren zie je veel verder. Inderdaad, door de kromming van de aarde.

6. Vlieg eens rond de wereld
In 1986 vloog de Rutan Voyager als eerste vliegtuig non-stop en zonder bijtanken rond de wereld. Het toestel is met andere woorden nergens van de aarde gevallen.

7. Kijk naar andere planeten
Oké. De aarde is in bepaald opzicht uniek, maar ook andere planeten zijn rond.

8. Daarom hebben we tijdzones
Dat het in New York nog nacht is wanneer wij al lang aan onze dag zijn begonnen, komt doordat de zon een ronde aarde beschijnt.

9. Een appel valt hier zoals hij in Australië valt
De zwaartekracht trekt ons en alle objecten in onze omgeving richting het centrum van de aarde. Als de aarde rond is, dan is de aantrekkingskracht overal ter wereld gelijk. Op een platte aarde verschilt de aantrekkingskracht naargelang waar je staat. In dat geval zou een appel in Australië schuin richting aarde vallen.

10. Ruimtefoto’s
Foto’s die genomen zijn vanuit het Internationale Ruimtestation (ISS) tonen de kromming van de aarde.

Illustraties: Moriel Schottlender
Kopfoto: Flickr | Esparta Palma