Spring naar de content

Hoe de Belgen lijken te waken voor eigen ‘jungle van Calais’

Een Belgische ambtenaar heeft een wel heel zware taak toebedeeld gekregen: hij mag toezien op het Franse kustplaatsje Calais, waar duizenden vluchtelingen zijn neergestreken en leven in barre omstandigheden. De ‘jungle van Calais’ is niet het enige punt van aandacht voor de Belgen, ook in het kustplaatsje Duinkerke (nabij de Frans-Belgische grens) rommelt het.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sebas Bouquet

‘Door de ambtenaar zullen we [de] informatie vroeger hebben’, en daardoor is men ‘sneller ingelicht door kort op de bal te spelen’, aldus minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) op de Belgische Radio. De betreffende ambtenaar van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) moet in permanent contact met de Fransen staan en bewegingen in de vluchtelingenstroom tijdig signaleren.

Gouverneur Carl Decaluwé riep West-Vlamingen maandag op om illegale vluchtelingen niet te helpen, want dat zou vluchtelingen aantrekken. De haven van Zeebrugge werd daarbij genoemd als mogelijke plek voor de oversteek naar Groot-Brittannië. Vluchtelingen verblijven aan de West-Europese kust in de hoop het Kanaal over te kunnen steken.

Erbarmelijk
In België lijkt de vrees te bestaan voor een eigen ‘jungle’. Documentairemakers van het Amerikaanse VICE bezochten Calais in augustus, toen de zon nog scheen. Inmiddels zijn de mazelen er uitgebroken, weet Artsen zonder Grenzen te melden. Onlangs nog werden twee Nederlandse documentairemakers aangevallen in Calais: fotograaf Teun Voeten en videokunstenares Maaike Engels waren begonnen aan hun laatste filmdag voor de documentaire Calais – Welcome to the Jungle toen Voeten door drie onbekende mannen werd aangevallen, daarbij werd een mes getrokken.

Ook in het Franse Duinkerke zitten duizenden vluchtelingen onder zware omstandigheden opeengepakt. Er is al een kamp in Duinkerke sinds 2006, maar tot september woonden daar slechts enkele tientallen mensen. Op 12 januari van dit jaar waren dat er ongeveer 3000. Een aantal dat nog elke dag groeit. Het vluchtelingenkamp in Duinkerke is al eens volledig overstroomd door hevige regenval, en ook hier zijn de mazelen uitgebroken. Artsen zonder Grenzen is inmiddels begonnen met een vaccinatiecampagne in beide kampen.

Een Vlaamse ambtenaar mag de situatie in de gaten houden namens België. De angst van het land voor soortgelijke taferelen als in Frankrijk lijkt gerechtvaardigd, maar of die ene persoon nu echt het verschil maakt, dat moet blijken.

Onderwerpen