Spring naar de content

Marvin Zeegelaar: van vergeten tobber tot man van 45 miljoen

‘In de voetballerij weet je het maar nooit’. Een van de grootste voetbalclichés geldt zeker voor Marvin Zeegelaar. Hij werd gezien als groot talent bij Ajax, brak nooit echt door en leek op weg naar de vergetelheid. Tot deze winter. Zeegelaar lost eindelijk zijn belofte in.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

Het kan verkeren. Begin maart 2015 gaf Marvin Zeegelaar een interview aan Ajax Showtime, een fansite van de Amsterdamse club. De rubriek luistert naar de naam ‘Uit het Oog’ en zo voelt het vier jaar na het vertrek van de vleugelaanvaller zeker. Marvin Romeo Kwesie Zeegelaar, ooit beoogd opvolger van Luis Suárez op de Ajaxflank, heeft het zijn volgers dan ook niet bepaald makkelijk gemaakt.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Zeegelaar debuteert op 11 december 2008 in Ajax 1. Het talent mag tijdens de bekerontmoeiting met FC Volendam in de basis beginnen en speelt 91 minuten mee in de wedstrijd die met 1-0 verloren gaat. Op YouTube zien we de achttienjarige Zeegelaar vlak voor rust Gerry Koning, de rechtsback van Volendam, met een fantastische lichaamschijnbeweging het bos insturen.

Het is voor het talent de enige speeltijd die hij dat seizoen krijgt van trainer Marco van Basten. Zeegelaar moet het doen met wedstrijden in de beloftecompetitie, en mag in de daaropvolgende twee seizoenen onder Van Bastens opvolger Martin Jol slechts vier keer aantreden in het eerste elftal.

Dirk Kuijt in z’n broekzak
Een verhuur aan Excelsior in het seizoen 2010/2011 brengt ook niet de gehoopte kickstart van zijn carrière. “Als je in fysiek opzicht zó getalenteerd bent, vind ik dat je er meer moet kunnen uithalen dan hij tot dusverre liet zien,” klaagt toenmalig Excelsiortrainer Alax Pastoor 2011 tegen Voetbal International.

Na de mislukte exercitie in Kralingen verscheurt Zeegelaar zijn contract bij Ajax en stapt over naar het Spaanse Espanyol, waar hij in het tweede elftal gaat spelen. Na deze stap verdwijnt hij uit het oog van de normale voetballiefhebber. Zeegelaar komt slechts een keertje echt boven water, wanneer hij in 2012 als linksback van het Turkse Elazigspor tegen Fenerbaçhe Dirk Kuijt uit de wedstrijd speelt. Maar het dieptepunt moet dan nog komen.

“Een jaar waarin ik als voetballer weinig ben opgeschoten, maar als mens veel geleerd heb,” vertelde Zeegelaar tegen Ajaxlife over zijn tijd bij Blackpool FC in de tweede helft van het seizoen 2013/2014. “Een andere competitie, nieuwe omgeving, daar wordt je volwassen van.” Van de competitie merkt hij echter weinig, Zeegelaar krijgt in een half jaar tijd slechts dertien minuten speeltijd van manager Paul Ince. De bodem is bereikt.

Stap naar Portugal
Nadat Elazigspor na zijn terugkeer van de Britse kust structureel Zeegelaars salaris niet of te laat overmaakt, trekt de voetbalnomade verder. Hij gaat naar Portugal. Bij de middenmoter Rio Ave komt Zeegelaar eindelijk aan de bak. Hij wordt basisspeler en trekt zijn carrière dan toch op gang. Zeegelaar speelt overal waar zijn coach hem nodig heeft, en langzamerhand maakt hij in de Portugese Liga NOS naam als flexibele bestrijker van de linkerkant.

Eind november gebeurt wat Zeegelaar in zijn stoutste dromen niet heeft durven hopen. In de Portugese media verschijnt het nieuws dat Sporting Lissabon – de club van trainer Jorge Jesus, van superspits Liedson en van Estadio Alvalade – zijn contract bij Rio Ave wil afkopen voor vier ton.

45 miljoen
Bij zijn presentatie in Portugese hoofdstad blijkt pas welke waarde Zeegelaar wordt toegedicht. Sporting heeft een afkoopsom van 45 miljoen in zijn contract opgenomen. Het sprookje wordt nog mooier wanneer Zeegelaar bij zijn debuut direct de winnende maakt tegen Arouca. Marvin Zeegelaar is nu een volwaardig speler van een potentiële titelkandidaat in de Liga NOS.

Amper een jaar geleden vulde Zeegelaar nog de ‘Uit Het Oog’-rubriek op een fansite van Ajax en nu speelt hij voor een topclub. “Als ik heb geleerd in de voetballerij is het wel dat niets voor eeuwig is,” zei hij toen. “Die gedachte werkte voorheen verlammend, maar helpt me tegenwoordig écht van voetbal te genieten.”

Het heeft hem tot Sporting Lissabon gebracht, en wie weet waar het eindigt.