Spring naar de content

Fotoserie: 5 creaties van de kleinste architecten ter wereld

De fotograaf Nicky Bay legt de wereld van kleine beestjes vast. Toen hij door de jungles van Singapore en Maleisië reisde, kwam hij wel heel bijzondere taferelen tegen. Bay wist vijf microscopische bouwsels, gemaakt door insecten, voor zijn lens te krijgen. Een selectie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rowie van der Vliet

24344749056_d581001317_z

1. Blokhut
Bovenstaand natuurwonder is de creatie van een larve. De takjes dienen als huis voor de insectensoort. Wanneer de larve groeit, wordt de structuur uitgebreid door grotere takken onderin te plaatsen. Deze larve uit de Singaporese jungle is een echte kunstenaar. Lang niet alle beestjes zijn in staat zo'n 'blokhut' te bouwen. Let ook vooral op de symmetrie en de lengte van de takken.

14953795443_0d31049f94_z

2. Cilinder
Een piramide is niet altijd gebruikelijk in insectenland. Sommige larven vinden het fijner zich te nestelen in een cilinder. Ook deze architect wist takjes van ongeveer gelijke lengte te verzamelen voor het bouwsel. Zou hij de onderkant met zijde hebben vastgemaakt zodat zijn cocon extra goed aan het blad blijft plakken?

15871557746_67efd40528_z

3. Tent
Sommige larven – psychidae – hebben de voorkeur voor een tent. Het doel is hetzelfde als de 'blokhutjes'; de architectuur allerminst. Het bouwwerk bestaat uit dode bladeren die met laagjes zijde bij elkaar worden gehouden. Ook hier zijn veel verschillende soorten in te vinden, zoals bovenstaande miniatuurversie van de Eiffeltoren.

15387945887_eb2f529c7c_z

4. Kooi
Sommige insecten gaan voor een strakker design. Zo ook de rups van de Arctiina-mot. Hij weeft zijn haren en stekels aan elkaar met zijde tot deze kooi ontstaat. De constructie is sterker dan het lijkt. Wanneer roofdieren de larve proberen aan te vallen, zal de kooi al snel terugspringen naar de gebruikelijke vorm. Zo is het lastiger voor jagers om bij de rups te komen. De kooi schijnt parasieten niet buiten te kunnen houden.

12247126894_2b7d365293_z

5. Nestje
De meeste creaties vond fotograaf Bay in Singapore, maar het bovenstaande in Maleisië. Een unicum, want Bay kwam het maar één keer tegen. De larve lijkt zichzelf te hebben verwikkeld in een soort gaas. De zwartbruinige substantie? Dat is waarschijnlijk de ontlasting van het beestje.

Meer werk van Nicky Bay is te vinden via zijn website. Daar kunt u eventueel prints kopen of simpelweg genieten van de kleinste natuurwonderen.

Onderwerpen