Spring naar de content

Op deze plekken brandt de aarde letterlijk

We worden er maar zelden aan herinnerd, maar onze aarde brandt binnenin. Op verschillende plekken staat de wereldbol zelfs letterlijk in brand. Een van die plekken is de Poort naar de Hel, zoals de bijnaam luidt; een krater in de Karakum-woestijn in Turkmenistan. Dit jaar ‘spuwt’ die krater al 45 jaar vuur.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sebas Bouquet

Het is 1971 als het in de woestijn van Turkmenistan volledig misgaat. Een groep Sovjetwetenschappers wil een booreiland plaatsen op een mogelijk olieveld, maar verkijkt zich nogal. Het blijkt om een reusachtig gasveld te gaan. De grond boven het gasveld stort in, inclusief het kamp van de Sovjetwetenschappers, en er breekt paniek uit. Uit angst voor verspreiding van het giftige methaangas, wordt de krater in de brand gezet. De wetenschappers hoopten dat het vuur enkele dagen of weken zou woeden. Dat deed het. Maar doven niet.

De krater van 70 meter breed en 30 meter diep heeft vanwege het eeuwig brandende vuur van de lokale bevolking de bijnaam ‘Poort naar de Hel’ gekregen. Ook zou er een indringende zwavelgeur rondom het gebied hangen.

Brandende berg
De Poort naar de Hel is niet de enige brandplek op aarde. Iets verderop, aan de overkant van de Kaspische Zee, bevindt zich in Azerbeidzjan de ‘Yanar Dag’; de Brandende Berg. Ook hier is sprake van brandende natuurlijke aardgasbronnen, al zou het vuur van Azerbeidzjan al sinds de oudheid branden. Volgens andere bronnen zou het vuur in de jaren vijftig per ongeluk zijn ontstaan. Feit is dat ook de vlammen al tientallen jaren uit de Yanar Dag komen.

In Turkije brandt het sinds jaar en dag nabij Çirali, zo’n tachtig kilometer van de badplaats Antalya. De vlammen uit de opening zouden in de oudheid erg sterk zijn geweest. In Ilias van Homerus zijn ze omschreven als een vuurspuwend monster. Uit kieren tussen de rotsen van de berg Olympos ontsnapt een eeuwigbrandend gas, en wordt dan ook aangeraden als toeristische attractie.

Voor meer eeuwig brandend vuur op aarde kunt u onder meer naar Irak, waar Baba Gurgur ligt. Liever een hete bestemming in Engelstalig gebied? Dan kunt u naar de Burning Mountain in Australië, of naar de Centralia Mine Fire in Amerika. Afijn, om een stukje eeuwig brandende aarde te zien, hoeft u niet zelf af te reizen naar dergelijke gebieden. Daar zijn de video’s voor.

Onderwerpen