Spring naar de content

Het geheim van Dafne Schippers zit niet in haar geweldige hamstrings

De fysiotherapeut drukte nog maar eens goed in de liesstreek van Dafne Schippers. Wilfried de Jong en de kijkers naar Holland Sport zagen de hand van de man haast in het lichaam van de atlete verdwijnen. “Dit doe je niet helemaal voor je lol,” zei Schippers. Maar ze ondergaat het, want het lichaam moet optimaal geprepareerd zijn. En ze weet wat daar voor nodig is.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rick Stet

De Jong en zijn ploeg bezochten Schippers tijdens een trainingskamp op Tenerife. Daar was ze samen met coach Bart Bennema en de rest van haar gevolg neergestreken om een nog betere sprinter te worden. De vijf honderdsten van een seconde waarop ze de 100 meter-finale van de wereldkampioenschappen verloor van Shelly-Ann Fraser-Price, moeten ergens terug te winnen zijn.

De start, daar valt de winst te behalen. Kijk maar, zei Bennema: Dafne kwam na de start van de finale in Peking pas als vijfde met haar eerste voet op de grond. Fraser-Price is verreweg de eerste en kan zo eerder kracht uitoefenen op de grond en daarmee haar lichaam in gang zetten, vertelde de coach.

Hij wist precies waar de ontwikkeling zit. Ze moet haar been uit het startblok minder omhoog trekken. In het startblok wil je bovendien dat de rug ontspannen is. Schippers heeft een wat stijve, bolle rug, maar ze weet als-ie ontspannen is, dan kan ze veel makkelijker ‘die heup naar voren knallen’. En dus schoot Schipper op de sintelbaan uit de startblokken. Steeds weer opnieuw, steeds op zoek naar het goede gevoel.

Misselijk
Op de grond werden de buikspieren van de wereldkampioen op de 200 meter aan oefeningen onderworpen. In de gym moesten de spieren in de rest van haar lichaam er aan geloven. Met haar benen stootte ze een apparaat weg. Met dumbbells in haar hand trainde ze haar toch al imposante armen en schouders. Onder aanmoediging gooide ze een stang met gewichten boven haar hoofd, keer op keer.

Schippers werkt verschrikkelijk hard, elke dag. Zo nu en dan moet de fysiotherapeut haar helpen het lichaam weer in balans te krijgen. Soms moet ze echt even stoppen, dan is ze misselijk, moet ze gaan zitten. De ene keer is ze er op tijd bij, de andere keer protesteert haar zwaar belaste lichaam dusdanig dat haar maaginhoud naast haar op de grond ligt.

Het leven van een topsporter gaat niet altijd over rozen#kotstraining Feeling after a full speedsession!#dafnepukes

Een foto die is geplaatst door Dafne Schippers (@dafne_schippers) op

Dat Nederland, misschien wel de hele wereld, haar voor komende zomer al twee gouden olympische medailles heeft toegeschreven, doet Schippers ogenschijnlijk niets. Nadat Bennema de kijker had gewezen op haar ‘geweldige hamstrings’, die nodig zijn om hard te lopen, werd het echte geheim uit de doeken gedaan: haar ontspanning. Waar ze ook loopt, Schippers is relaxed.

Roes
Als ze echt ontspannen is kan ze in haar roes komen, een staat waarin alles om haar heen vertraagd. De eerste keer dat ze het meemaakte dacht ze dat ze een verschrikkelijk slechte tijd had gelopen. Het bleek een persoonlijk record. Nu weet ze: als ze in haar roes zit, komen al die geïnvesteerde trainingsuren tot uiting.

Haar lichaam is haar carrosserie. Het precisiewerk van coach Bart Bennema zorgt voor de juiste wegligging. Haar trainingsarbeid voert haar vermogen op. De fysiotherapeut sleutelt net zo lang tot alles goed draait. Maar het belangrijkste onderdeel van sportmodel Dafne Schippers is haar hoofd. Tussen haar oren zit haar motor.

Het bezoek van Wilfried de Jong aan Dafne Schippers is hier terug te zien.