Spring naar de content

Bernie Sanders wil niets weten van de Super Bowl, Marco Rubio juist alles

In de nacht van zondag op maandag staat het grootste eendaagse sportevenement van de wereld op de kalender in San Francisco; de Super Bowl 50 tussen Carolina Panthers en Denver Broncos. Het is het ultieme moment voor politici met presidentiële ambities zich van hun sportieve kant te laten zien. Welke presidentskandidaat heeft het grootste sporthart?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Lennart Bloemhof

Dat Amerikaanse politici zich graag koppelen aan sport, is geen nieuw fenomeen. Religie is opium van het volk, schreef Karl Marx. In de VS van vandaag is het woord religie in die zin te vervangen door sport. Het is een hoeksteen in de Amerikaanse samenleving en daarmee een perfect middel voor politici om dichter bij de kiezer te komen.

Dus toen honkbal aan het begin van de twintigste eeuw door Amerikanen nog liefkozend ‘het favoriete tijdverdrijf van Amerika’ werd genoemd, gooiden alle Amerikaanse presidenten sinds Howard Taft (1910) wel eens een ceremoniële eerste bal richting een werper om een seizoen of speciale wedstrijd te starten.

Inmiddels is honkbal als populairste sport van het land van zijn troon gestoten door American football. Dus nu afficheren politici zich graag met de sport die iets wegheeft van levend schaken met touchdowns en tackles. De Super Bowl is het summum van het seizoen. Meer dan 100 miljoen Amerikanen, dus kiezers, zitten zondag voor de tv. Voor de politici die over een jaar hopen op de stoel van president Obama te zitten, is het zaak vroeg of laat hun liefde te verklaren aan de sport. Dat geldt voor Bernie en Hillary, voor Ted en Donald. En een beetje voor Jeb.

Hillary Clinton (Democraten)
Hillary Clinton liet al ruim voor de Super Bowl, namelijk in november vorig jaar, via een Youtube-video weten gek te zijn op American football. En haar man Bill is zelfs een ‘fanatic’. Hij schreeuwt de hele wedstrijd adviezen naar de tv met de hoop de coach, quarterbacks of spelers op andere gedachten te brengen. Hillary zelf is vooral een ‘stille kijker’. Alleen als er een ongelofelijke vangbal is of als er iets oneerlijks plaatsvindt op het veld, schreeuwt ze.

Vorig jaar zat Clinton in ieder geval voor de buis tijdens de Super Bowl. Tijdens het duel, dat werd uitgezonden door Fox, stuurde ze een saillante tweet de wereld in die liefst 53 duizend keer geretweet. “Heerlijk om naar Fox te kijken wanneer het eens iemand anders is die getackeld wordt,” twitterde ze. Het leverde haar flink wat aandacht op. Aanstaande zondag reist Clinton overigens af naar Flint, het pechdorpje in Michigan met het vervuilde water. Hopelijk doet iemand de deur voor haar open op deze onofficiële feestdag in de VS.

Donald Trump (Republikeinen)
Donald Trump weet hoe sport in te zetten voor politieke doeleinden. Hij gebruikte in januari nog de pogingen van American footballcompetitie NFL het aantal harde tackles uit te verminderen om hoofdblessures te voorkomen als voorbeeld van hoe de sport ‘te soft’ aan het worden is. Dat geldt volgens hem ook voor Amerika, was zijn metafoor.

Verder staat Trump erom bekend weleens van mening te veranderen. Dat geldt ook voor sportzaken. Vorige week verkondigde hij nog te hopen dat Denver Broncos met de Super Bowl aan de haal gaat, zondag. De quarterback van de Broncos, de 39-jarige Peyton Manning, was volgens Trump namelijk “a very, very good guy”.

Woensdag had hij in een radioprogramma een andere mening. Het maakte hem niet meer uit wie de Super Bowl ging winnen. Bekend is dat Trump een goede vriend is van Tom Brady, sterspeler van New Engeland Patriots en een van de bekendste Amerikaanse atleten op dit moment. Brady werd op weg naar de Super Bowl verslagen door Manning. Misschien dat die vriendschap Trump tijdens een nachtje overpeinzen van mening heeft doen veranderen. Trump had zelfs nog wat tactisch advies voor de coach van de Patriots. Brady moest beter beschermd worden door zijn teamgenoten. Dan was het niet fout gegaan.

Bernie Sanders (Democraten)
Van alle presidentskandidaten heeft Bernie Sanders misschien wel de minste affiniteit met sport, en in ieder geval met American football. Hij raakte zo’n twee maanden geleden het respect van NFL-fans kwijt toen in een passage in een The New York Times-artikel stond geschreven dat hij tijdens de rust van de Super Bowl eens de televisie uitzette. Dat is doodzonde nummer één in het Amerikaanse sporthandboek.

De Britse krant The Guardian tekende op dat Sanders in zijn jeugd fan was van de New Yorkse honkbalclub Brooklyn Dodgers. Tot die club van de ene op de andere dag naar Los Angeles verhuisde. Daarna heeft hij een aversie opgebouwd tegen sport, en ook tegen het winstoogmerk van sportclubs en in de zakenwereld.

Ted Cruz (Republikeinen)
Van Ted Cruz is bekend dat hij op school American football speelde. Verder is Cruz zijn sportliefde te vergelijken met zijn politieke overtuigingen: vandaag de dag deugt er weinig, blijf conservatief en wijs al het nieuwe af. Op campagne in Iowa stelde hij vorige week voor het uitbundige juichen van Cam Newton, zondag de quarterback van Carolina Panthers, wettelijk te verbieden tijdens de Super Bowl. “Wat ik vandaag de dag in American football zie, doet mijn hoofd buigen in schaamte,” verkondigde Cruz.

“Newton vertegenwoordigt niet het beste van zijn land. Wel het luidste. Waarom moeten we tolereren dat mensen altijd maar alles moeten vieren,” vervolgde hij zijn tirade. “Arrogantie en tevreden zijn met jezelf is niets voor de NFL. Dat telt alleen in de politiek.” Daarna werd duidelijk dat Cruz een grap maakte. Die sloeg niet echt aan, want Cruz zelf lachte het hardst van de zaal.

Marco Rubio (Republikeinen)
De oprechtste American footballfan van alle presidentskandidaten is Marco Rubio. Begin namelijk een gesprek met hem over Miami Dolphins, en hij begint te stuiteren. Rubio is al veertig jaar lang hartstochtelijk fan van de NFL-club uit Florida en zijn geboortestad. In de jaren tachtig bezocht hij regelmatig wedstrijden met zijn vader. De relatie met zijn club gaat ver, heel ver. Zijn vrouw, Jeanette Rubio, was namelijk cheerleader bij de Dolphins.

Zondag is Rubio tijdens de Super Bowl ook even niet beschikbaar voor politieke zaken. Wel kunnen Rubio-supporters in New Hampshire de wedstrijd met hem kijken, want hij organiseert een ‘Super Bowl Watch Party’. Zelf speelde Rubio American football tijdens zijn studie. Hij was overigens geen getalenteerde speler. Op internet circuleert een filmpje van Rubio op campagnetocht, waarbij hij op een sportveld een bal gooit richting een jongetje dat wegrent. De bal raakt het jongetje vol in het gezicht.

Jeb Bush (Republikeinen)
Hij doet eigenlijk niet meer mee, maar hangt nog wel met een hand aan de treinwagon. Jeb Bush ging in een paar maanden van topfavoriet bij de Republikeinen naar anonieme deelnemer. Met de Super Bowl hoopt hij zijn kansen weer wat rooskleuriger te krijgen. Het team van Bush is namelijk bezig via crowdfunding geld in te zamelen voor een Bush-reclame tijdens de Super Bowl. Er is zo’n 300 duizend dollar nodig voor de commercial, die zal worden uitgezonden in New Hampshire. Daar vinden de volgende voorverkiezingen plaats. Bush staat daar hoog in de peilingen.

Zelf heeft hij overigens ook meerdere malen verkondigd een groot American footballfan te zijn. Hij beheert zelfs een zogeheten ‘fantasy’-team: een online samengestelde ploeg van spelers uit allerlei teams, die punten scoren als ze het goed hebben gedaan tijdens wedstrijden. Fantasy football is ontzettend populair in de VS, en inmiddels uitgegroeid tot een miljoenenindustrie. “Ik ga goed,” zei hij trots over zijn team tijdens een Republikeins debat in Colorado in oktober.

Eind vorig jaar bezocht Bush voor zijn campagne ook verschillende American footballwedstrijden. Op parkeerplaatsen tussen de pick-ups deed hij daar zijn verhaal voor fans.

De vijftigste editie van de Super Bowl is zondag live te zien op FOX. De voorbeschouwing start om 23.00 uur.