Spring naar de content

De Aap gaat de economische malaise in China niet oplossen

Vandaag is het Chinese Nieuwjaar begonnen. Hiermee wordt het sombere jaar van het Schaap ingeruild voor het jaar van de vurige Aap, dat als een gunstig teken wordt beschouwd. Maar wat heeft het pientere, opgewekte dier voor China in petto?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sophie van Os

Het turbulente jaar van de Geit was voor grootmacht China een jaar om snel te vergeten. De op een na grootste economie van de wereld wankelde, en doet dat nog steeds. De Chinese cijfers op de beurs kleuren rood. De groei van de Chinese economie over heel 2015 bedroeg slechts 6,8 procent; het laagste niveau sinds 1990 is bereikt. De officiële werkloosheid staat op 5,1 procent, maar ligt in werkelijkheid waarschijnlijk hoger. Het lukt het land maar moeilijk om een omslag te maken van een industriële economie naar een diensteneconomie, zoals in de westerse wereld. Ze hebben deze draai nog niet helemaal kunnen maken, laat correspondent Marieke de Vries aan NOS weten. En als de economie minder groeit, dan worden er minder grondstoffen geïmporteerd.

Bijgeloof
Het jaar van de Aap wordt dit jaar in de Chinese astrologie gekoppeld aan het element vuur, waardoor er wordt gesproken van van de vurige of rode Aap. Deze rode aap zou volgens de Chinese sterrenkunde beweging met zich meebrengen. Het vuur zal volgens astrologen de economie en de beurzen weer doen aanzwengelen.

Sinologe Garrie van Pinxteren verwacht niet dat het herstel van de Chinese economie in welke vorm dan ook afhankelijk is van het jaar van de Aap. “Dat zijn vrij bijgelovige toestanden.” Dit jaar zal volgens Van Pinxteren blijken of het weer goed zal gaan met de economie en hoe groot de groei is. “De voornaamste vraag in 2016 is of China voldoende groei kan genereren om stabiliteit te garanderen. Dat zal in dit jaar een stuk duidelijker worden. De Chinese economie heeft meer verborgen gebreken dan we denken. Als de economie nog verder afzwakt, dan bestaat de kans dat een heleboel sociale problemen die nu nog onder de oppervlakte liggen boven komen drijven. Zo is het voor jongeren wier ouders geen macht en geld hebben nu al heel moeilijk geworden om een goede toekomst op te bouwen: ze komen er gewoon niet meer tussen.” Ze wijst ook op de oplopende schulden in China: “Vooral plaatselijke banken hebben veel geld uitgeleend. Geld dat ze misschien nooit meer terugkrijgen. En ook plaatselijke overheden zitten vaak diep in de schulden.

Of we iets te vroeg hebben gejuicht bij de berichtgeving over de groeispurt van de Nederlandse economie? Van Pinxteren denkt niet dat 2016 voor de Chinezen economisch gezien een heel makkelijk jaar wordt. “En dat heeft al vrij snel gevolgen ook voor Nederland. We hebben zo veel economische banden met deze grootmacht. Op het moment dat de Chinese economie afzwakt, zie je ook dat onze economische groei afzwakt.”

Onderwerpen