Spring naar de content

Lodewijk Asscher over nazi-vergelijkingen: ‘Altijd lachen’

Respectloze hond. Zo luidt het ruim 700 woorden tellende epistel uit de pen van de minister Lodewijk Asscher van (A-)Sociale Zaken dat hij vandaag op zijn Facebookpagina publiceerde. Hij reageert erin op opmerkingen en verwensingen die hij via de sociale media naar zijn hoofd geslingerd krijgt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas
12654264_947091052045622_705760649806338266_n
Via: Facebook

Centraal in het stuk staat de familiegeschiedenis van Lodewijk, telg uit een Joodse familie. Zijn overgrootvader (let op dat woordje OVER) was een invloedrijke Amsterdammer die tijdens de bezetting werd aangewezen om de Joodse Raad voor te zitten. Als gevolg hiervan werd hij ongewild een instrument van de Duitsers in de deportatie van tienduizende Joden. In 1943 werd Asscher zelf gedeporteerd, maar hij overleefde Bergen-Belsen. Bij terugkomst werd het hem verboden ooit nog een functie in een Joodse organisatie uit te oefenen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Ik bespreek het met Ome Roon
Blijkbaar vond Asscher het tijd om te reageren. Op geestige doch vlijmscherpe wijze neemt de minister zijn criticasters de maat:

Mijn grootvader en naamgenoot Lodewijk Asscher was diamantair en hield van schaken, fietsen en klassieke muziek. In die zin is de verzuchting “Jammer dat de opa van Asscher de opa van Plasterk niet heeft ingedeeld voor het transport!” moeilijk te rijmen met de geschiedenis. Ik bespreek het met ome Roon.

Om te vervolgen:

Ik begrijp dat jullie na het ontdekken van dit delicate aspect van mijn familiegeschiedenis een verklaring hebben voor mijn politieke opvattingen. Misschien dat @tonysoprano272 het nog het dichterlijkst heeft verwoord: “Asscher kruipt liever in een moslim hol dan achter eigen volk te staan! Net zijn opa, die werkte ook graag met de bezetter mee.”

De minister noemt naam en toenaam van zij die hem voor rotte vis uitmaken, zoals journalist en VU-medewerker Peter Breedveld, bekend van zijn blog Frontaal Naakt: “Volgens Peter Breedveld cs ben ik zelfs de gevaarlijkste racist van Nederland.”

Altijd even lachen
De ‘creatieve’ manier waarop Asscher te grazen wordt genomen kan hij wel weer waarderen, blijkt uit de Facebookpost die gepaard gaat met screenshots van Twitter- en Facebookberichten.

In de eerste plaats wil ik al diegenen die erin geslaagd zijn een grapje te maken over mijn achternaam complimenteren. Niet alleen vind ik ASS cher heel knap gevonden, het is ook nog internationaal. Seth leeft in jullie voort. Nog spitsvondiger vond ik aSScher, omdat daarin ook een subtiele verwijzing naar de beruchte Duitse SS schuilgaat. Altijd even lachen.

Niet mee blijven rondlopen
De vicepremier besluit zijn betoog met een advies: even tot tien tellen voordat je iets plaatst. Of laat je moeder er nog even naar kijken voordat je het plaatst. Maar een oproep doen dergelijke berichten niet meer te plaatsen gaat de minister van Sociale Zaken te ver: als je het écht kwijt moet, slinger het dan vooral de wereld in.

Lieve jongens, ik stop – hoewel ik velen van jullie nog steeds niet beantwoord heb. Het gewone werk roept. Mag ik jullie voorzichtig aanraden voor de volgende keer dat je zo’n reactie plaatst de tweet of post eerst even aan je moeder te laten zien? Of aan je dochter, for that matter? Als zij het ook een goed idee vindt, vooral plaatsen. Blijf er niet mee rondlopen.

Groeten,
Lodewijk (achternaam bij jullie bekend).

Lees het bericht van Asscher hieronder terug.

Respectloze hond.Beste reageerders, Ik merk dat ik dankzij jullie te vaak niet meer reageer als mensen me via social…

Geplaatst door Lodewijk Asscher op dinsdag 9 februari 2016