Spring naar de content

Maarten van Rossem bij het Correspondents’ Dinner? ‘Nóóit van m’n leven’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jan van der Molen

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Wat houdt zo’n ‘Correspondents’ Dinner’ in volgens u?
“Het bestaat al heel lang. Het hele idee is dat de relatie tussen president en pers even een ontspannen momentje krijgt, waarbij beide partijen elkaar een beetje kunnen jennen.”

Wordt het journalisten met zo’n intiem evenement niet te moeilijk gemaakt om afstand en een kritische houding te bewaren tot politici?
“Nou… U moet zich zo’n dinertje niet al te intiem voorstellen; er zitten volgens mij honderden mensen in zo’n zaal. Het idee is een beetje dat men samen lacht – en dat is met Rutte niet zo’n probleem, want die lacht altijd.”

Wat verwacht u van de toespraak die Rutte moet houden?
“Rutte zal – net als de Amerikaanse presidenten dat doen – voor zijn toespraak een tekstschrijver nodig hebben, want hij lijkt mij geen producent van lollige teksten.”

Youp van ’t Hek zou de act, een roast, verzorgen, maar die heeft net een zware hartoperatie ondergaan.
“Ja, die zal nu inderdaad wel wat minder voelen voor zo’n act. Maar goed, er is geen land met zoveel cabaretiers als Nederland, hè. Feitelijk bestaat de helft van dit land uit het publiek van cabaretiers – die weer de andere helft van de bevolking vormen.”

Zou u bij het eerste Nederlandse correspondentendiner aanwezig willen zijn?
“Nou, ik ben een keer op het Boekenbal geweest, een vergelijkbaar evenement, en toen wist ik honderd procent zeker dat ik daar nóóit van m’n leven meer heen wilde. Veel van dit soort gelegenheden zijn er ook voor dat je elkaar gezien hebt, begrijpt u wel? Het soort wederzijdse ‘Gut, bent u er ook?’ (hoog stemmetje) ‘Oeh ja, ik ben er ook.’ Wat niet wil zeggen dat het geen succes wordt, het zou ook zomaar heel goed uit kunnen pakken natuurlijk.”