Cultuuragenda: ART Rotterdam, Toon Michiels en Jheronimus Bosch

Nick Muller 11 feb 2016 Cultuur

Elk weekend selecteert HP/De Tijd drie culturele evenementen die een bezoek waard zijn. Deze week: de zeventiende editie van ART Rotterdam, een hommage aan fotograaf Toon Michiels (1950 – 2015) in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam en de langverwachte tentoonstelling Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie in het Noordbrabants Museum in Den Bosch.

ART Rotterdam
Het is het kloppend hart van de Rotterdam Art Week: de kunstbeurs ART Rotterdam, de grootste van drie kunstbeurzen in Rotterdam. Zo’n honderd galleries – voornamelijk uit Nederland – tonen de fine fleur van de hedendaagse kunst. Niet alleen de reeds gevestigde namen, maar ook jong talent krijgt de kans om hun werk onder de aandacht van kunstliefhebbers en – verzamelaars te brengen. Metropolism bracht alvast een bezoekje aan de beurs en schreef er deze review over. Naast kunst is er ook een uitgebreide randprogrammering. Zo is er een uitgebreid aanbod van film- en videomateriaal, worden er lezingen gehouden en zijn er al op tal van plaatsen in de stad activiteiten gepland. En het niveau is hoog. De Franse krant Le Monde schreef vorig jaar over de beurs: “Art Rotterdam verkoopt de kunst van de toekomst en is zobnder twijfel een van de beste beurzen van dit moment.” ART Rotterdam is tot en met zondag 14 februari te bezoeken.

Art Rotterdam is tot en met 14 februari te bezoeken in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam. Meer informatie vindt u hier.

Toon Michiels
Fotograaf Toon Michiels (1950 – 2015) gold als een man met twee gezichten: aan de ene kant was hij die joviale man die prachtige plaatjes kon schieten, aan de andere kant was hij een teruggetrokken kluizenaar die aan zware depressies leed. Met een beetje goede wil zou je die twee identiteiten terug kunnen vinden in zijn fotoserie: American Neon Signs By Day & Night. Voor deze serie – een reeks tweeluiken van neon signs, overdag als ‘s nachts vanuit hetzelfde standpunt gefotografeerd – reisde hij midden jaren zeventig door de Verenigde Staten, op zoek naar de borden die hem zo fascineerden. Een paar maanden na zijn zelfgekozen dood brengt het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam een hommage aan de fotograaf.

De tentoonstelling: ‘Toon Michiels – American Neon Signs By Day & Night’ is tot en met 1 mei 2016 te bezoeken in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Meer informatie vindt u hier.

Toon-Michiels-Neon-Signs-05

Jheronimus Bosch
Wie de magistrale documentaire Jheronimus Bosch – geraakt door de duivel heeft gezien, weet hoe veel voeten het in de aarde heeft gehad om Jheronimus Bosch exact vijfhonderd jaar na zijn dood terug te halen naar ‘zijn’ Den Bosch. Maar het is gelukt. De tentoonstelling Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie in het Noordbrabants Museum is de meest omvangrijke Bosch-tentoonstelling ooit. Voor het eerst sinds eeuwen zijn de topwerken van de mysterieuze kunstenaar – wereldwijd gerekend tot een van de belangrijkste kunstenaars van de late middeleeuwen – terug in de stad waar ze gemaakt zijn. Een van de topstukken is ‘De Hooiwagen’ uit het Prado in Madrid. Van dat andere topstuk uit het Prado, Bosch’ wereldberoemde De Tuin der Lusten, is deze interactieve documentaire gemaakt.

De tentoonstelling ‘Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie’ is tot en met 8 mei 2016 te bezoeken in het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Meer informatie vindt u hier.

Reageer op artikel:
Cultuuragenda: ART Rotterdam, Toon Michiels en Jheronimus Bosch
Sluiten