Spring naar de content

In Acapulco worden per 10.000 inwoners 104 vermoord

Schietles
De eerste arbeiders krijgen inmiddels al schietles. Bedrijfseigenaren sturen hun personeel op cursus, zodat zij zichzelf kunnen beschermen. Als bendeleden namelijk de eigenaar van een onderneming willen ontvoeren, maar die niet aantreffen, dan is het personeel geregeld zelf de klos, aldus Alcorcón.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet

Een tegengeluid klinkt ook. Zo zouden de bewapende bakkers, slagers en andere ondernemers alleen maar meer geweld in de hand werken. Dat vindt Florencio Salazar, secretaris van het provinciebestuur in Guerrero. Geld voor een groter en betrouwbaarder politiekorps heeft hij echter niet.

Drugskartels
De greep naar de wapens lijkt een stap terug in de tijd. Mexico is sinds 2006 in een bloedige drugsoorlog verwikkeld die aan meer dan 100.000 mensen het leven heeft gekost. Er is sprake van geweld tussen drugsbendes onderling en tussen drugsbendes en de politie en het leger. Ook de drugskartels onderling zijn elkaar liever kwijt dan rijk. De bendes staan erom bekend veel geweld te gebruiken. Ook voor burgers bestaat het gevaar slachtoffer te worden van deze oorlog. Rijksoverheid waarschuwt al dat de bevolking van sommige dorpen in Oaxaca, Guerrero en Michoacán het recht in eigen hand neemt wat betreft orde en veiligheid.

Onderwerpen