In Acapulco worden per 10.000 inwoners 104 vermoord

Sebas Bouquet 11 feb 2016 Leven

Een van de pareltjes van Mexico. Dat was de zuidelijke stad Acapulco ooit. Tegenwoordig is dat wel anders. Acapulco staat zelfs op de vierde plaats van de meeste recente lijst van gevaarlijkste steden ter wereld. Niet onterecht ook: per 10.000 inwoners werden er in 2015 104 vermoord. En dus staat de doorsnee Mexicaanse werknemer vandaag de dag bewapend achter de toonbank.

In de zuidelijke Mexicaanse provincie Guerrero doet men inmiddels geen aangiftes meer, meldt deredactie.be. De regio is een van de zwaarst getroffen gebieden door de al jaren durende drugsoorlog in het land. In de provinciale hoofdstad Chilpancingo werden alleen al in de eerste maand van het huidige jaar vijf ondernemers ontvoerd. Acapulco doet het nog slechter: waar voorheen rijkelui vanuit de hele wereld bijeenkwam, geldt vandaag de dag toch vooral een negatief reisadvies. In de deelstaat Guerrero verdwenen in 2014 bovendien 43 studenten in de stad Iguala.

Geen aangiftes dus meer, maar wapens. “Als niemand ons beschermt, dan moeten we het zelf doen,” zegt Adrian Alarcón, voorzitter van de lokale ondernemerskoepel Coparmex in Chilpancingo, tegen eerdergenoemde Vlaamse website. Hij somt op: vroeger was het nutteloos om je tijd op een politiebureau door te brengen, tegenwoordig gevaarlijk. Politie en maffialeden zouden onder een hoedje spelen. Gevolg: er werd contact gezocht met het leger, en de eerste zeven ondernemers hebben inmiddels een wapenvergunning gekregen. “Deze trend kan een enorme vlucht nemen,” waarschuwt Alarcón.

Schietles
De eerste arbeiders krijgen inmiddels al schietles. Bedrijfseigenaren sturen hun personeel op cursus, zodat zij zichzelf kunnen beschermen. Als bendeleden namelijk de eigenaar van een onderneming willen ontvoeren, maar die niet aantreffen, dan is het personeel geregeld zelf de klos, aldus Alcorcón.

Een tegengeluid klinkt ook. Zo zouden de bewapende bakkers, slagers en andere ondernemers alleen maar meer geweld in de hand werken. Dat vindt Florencio Salazar, secretaris van het provinciebestuur in Guerrero. Geld voor een groter en betrouwbaarder politiekorps heeft hij echter niet.

Drugskartels
De greep naar de wapens lijkt een stap terug in de tijd. Mexico is sinds 2006 in een bloedige drugsoorlog verwikkeld die aan meer dan 100.000 mensen het leven heeft gekost. Er is sprake van geweld tussen drugsbendes onderling en tussen drugsbendes en de politie en het leger. Ook de drugskartels onderling zijn elkaar liever kwijt dan rijk. De bendes staan erom bekend veel geweld te gebruiken. Ook voor burgers bestaat het gevaar slachtoffer te worden van deze oorlog. Rijksoverheid waarschuwt al dat de bevolking van sommige dorpen in Oaxaca, Guerrero en Michoacán het recht in eigen hand neemt wat betreft orde en veiligheid.

Reageer op artikel:
In Acapulco worden per 10.000 inwoners 104 vermoord
Sluiten