Spring naar de content

Waarom ze volgens Dries Boussatta bij Ajax zijn doorgeslagen

‘Dries-Bous-sat-ta-je-moeder-heeft-een-snor, je-moeder-heeft-een-snor, je-moeder-heeft-een-snor,’ klonk het massaal van de voetbaltribunes. Soms ging dat minutenlang door en niemand die wat deed. Dries Boussatta zelf ook niet. Hij kon zich daar helemaal voor afsluiten, zegt hij als ik tegenover hem zit in Espressobar Buongiorno, één van de zes filialen die hij bestiert in Amsterdam-West. Dries Boussatta, een gewezen prof van Ajax, Haarlem, Telstar, Volendam, FC Utrecht en AZ, is tegenwoordig een succesvol ondernemer. Hij bouwt geduldig aan zijn eigen ‘Westside-imperium’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Mark van den Heuvel

We zijn bij Boussatta op bezoek om wedstrijden van Ajax voor te beschouwen want hij volgt de voetbalwereld op de voet, maar al snel gaat het gesprek over de ‘Vermeer-pop’ en de vervagende grenzen. Zijn moeder had dus een snor en Vermeer hing aan een strop te bungelen. What else is new? Zich verbazen doet Boussatta allang niet meer. Veel zijn we in al die jaren ook niet echt opgeschoten, concludeert hij nuchter. De verontwaardiging is nu een stuk groter dan toen, maar verder gebeurt er helemaal niks, zegt Boussatta. De KNVB steunt allerlei projecten, maar als puntje bij paaltje komt doen ze alsof hun neus bloedt. Het is de overtreffende trap van hypocrisie.

Doorgeslagen
Boussatta was een beetje afgedreven van de voetbalwereld, zegt hij, van die ongelooflijk enge voetbalwereld, maar de laatste jaren is hij vooral op het begeleidende vlak weer betrokken geraakt. En wat heeft hij zich verbaasd, over de gebeurtenissen bij Ajax vooral, waar hij zelf nog in de jeugd speelde en later in het tweede elftal. Misschien is het maar goed dat het is gelopen zoals het is gelopen, zegt hij, met alle respect voor Cruijff. Maar zijn revolutie had alleen kans van slagen gehad als hij zelf dagelijks toezicht had gehouden. Nu zijn ze bij Ajax vooral ‘doorgeslagen’.

Te grote stem
“Als een jeugdspeler van Ajax een bepaalde lenigheidsoefening niet goed kan uitvoeren, wordt hij uit de groep gezet en mag hij niet meer meetrainen,” zegt Boussatta. “Dat noem ik dus doorslaan. Jantje Wouters had zulke kromme benen, dat hij zijn tenen niet kon eens aanraken. Maar hij was wel de aanvoerder van het Nederlands elftal. Dan ben je als club dus uit het oog verloren waar het om gaat. Performancecoaches, fysiotherapeuten en inspanningsfysiologen hebben een veel te grote stem gekregen. Wat kan mij het nou schelen of iemand een lenigheidstest niet haalt als hij op het veld verder goed presteert?”

Discipelen
De schijnbare willekeur waarmee jeugdtrainers de laatste jaren aan de kant werden gezet bij Ajax, echte clubjongens zoals Fred Grim, Michel Kreek, Nordin Wooter, Martijn Reuser, Kiki Musampa en zo kan hij ‘nog wel even doorgaan’, heeft hem verbijsterd. Wie heeft al die trainers er ‘uitgetrapt’ bij Ajax, vraagt Boussatta zich hardop af. “Ajax wilde toch juist meer oud-spelers binden? Nordin Wooter is ontslagen door ene Michel Hordijk, inmiddels zelf ook al weer ontslagen. Maar wie is Michel Hordijk? Dat weet niemand. En wie heeft Michel Hordijk destijds aangenomen? Discipelen van discipelen. Orlando Trustfull was het niet eens met het beleid om jeugdtrainers elke zes weken te laten rouleren. Dus moest hij weg. Terwijl iedereen tevreden was over zijn werk.”

Verbazing
En zo viel Boussatta van de ene in de andere verbazing. Hij kiest zijn woorden zorgvuldig, hij wil niet oordelen of veroordelen, Boussatta stelt slechts vast. “Aron Winter is geen hoofdtrainer geworden, Stanley Menzo ligt er al een tijdje uit en Patrick Kluivert ook. Maar Dennis Demmers werd, vlak na zijn examen, meteen hoofdtrainer van Go Ahead Eagles. Ik constateer alleen hè? Dit zijn de feiten. Ja, zeggen ze dan, Henk Fraser is toch trainer van ADO? Dat is er één op de 37. Natuurlijk komen Seedorf en Kluivert straks wel aan een baan, die hebben aan de top gespeeld. Maar de rest heeft het moeilijk.”

Portemonnee
We zouden een voorbeeld moeten nemen aan Engeland, zegt Boussatta. “Daar hebben ze de regels gewoon veranderd. John Barnes werd één keer ontslagen en kwam vervolgens niet meer aan het werk. Hoe kan dat, vroegen ze zich terecht af. Daarom hebben ze daar nu gewoon een soort quotum-systeem geïntroduceerd, vanaf de amateurs. Heel verstandig, maar dat doet de KNVB niet. De KNVB en de KNVB-bestuurders veranderen niks. Uiteindelijk gaat het ze allemaal om hun eigen portemonnee.”

Onderwerpen