Spring naar de content

Martin Klizan, ofwel the comeback kid, verrast in Rotterdam

De Slowaak Martin Klizan is de terechte, maar ook onverwachte winnaar van het ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam. In drie sets won hij zondag van de als vijfde geplaatste Fransman Gaël Monfils. Hoe de huidige nummer 43 van de wereldranglijst verrassend de nummer 18 met een harde forehand versloeg.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Marleen Hogendoorn

Klizan won in drie sets van Monfils: 6-7 6-3 6-1. In de eerste set bleef de Slowaak stabiel, maar in de tiebreak ging het mis. Desondanks pakte hij in de tweede set een break op 4-3 en vervolgens had hij de winst in zicht. De derde set won de 26-jarige Slowaak met zijn handelsmerk: een harde forehand. Eén keer eerder troffen Martin Klizan en Gaël Monfils elkaar, dat was in 2007 in Washington. Het was toen Monfils die won.

The comeback kid
Klizan kwam verrassend in de finale terecht door in de tweede ronde gemakkelijk de Cyprioot Marcos Baghdatis te verslaan, in een uur en tien minuutjes was het beslist: 6-3 6-2. De kwartfinale won hij van de als zesde geplaatste Spanjaard Roberto Bautista Agut. En in de halve finale maakte hij een einde aan de bijzondere opmars van de Franse qualifier Nicolas Mahut: 6-7 (3) 7-6 (7) 6-2. De Slowaak wordt the comeback kid van het toernooi genoemd: hij overleefde vijf match points tegen Bautista Agut en redde er drie in het duel van Nicolas Mahut.  Klizan verrast wel vaker: zo was hij in de kwartfinale van het ATP-toernooi van Peking in 2014 te sterk voor Rafael Nadal, de Slowaak versloeg de toen nummer 2 van de wereld in drie sets: 6-7 (7) 6-4 6-3.

Monfils kwam in de finale door in de eerste ronde de Letse qualifier Ernests Gulbis te verslaan in 6-4 6-4, in de tweede ronde won hij van de Kroaat Borna Coric (6-3 5-7 6-2), in de kwartfinale  versloeg hij publiekslieveling Alexander Zverev en in de halve finale rekende hij af met de Duitser Philipp Kohlschreiber: 6-3 6-2. De Fransman deed vorig jaar ook mee met het ABN AMRO World Tennis Tournament, hij werd toen in de kwartfinale verslagen door Tomas Berdych. Tijdens de Australian Open afgelopen maand zagen we hem ook in de kwartfinales stranden, hij werd toen in vier sets verslagen door de  Canadees Milos Raonic.

Hall of fame
De 43ste editie van het ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam ging dus naar Martin Klizan. Zijn naam wordt toegevoegd aan de boarding in Ahoy naast onder andere Wawrinka (2015), Federer (2012 en 2005), Andy Murray (2009), Lleyton Hewitt (2004), Richard Krajicek (1997, 1995), Boris Becker (1992) en Björn Bjorg (1978)

Geen medelijden
We noemden net al even de naam van Nicolas Mahut, hij werd door Klizan verslagen in de halve finale. Maar medelijden hoeven we niet met hem te hebben. De Fransman won met zijn Canadese partner Vasek Pospisil de titel in het dubbelspel. Het duo was in de eindstrijd te sterk voor Philipp Petzschner en Alexander Peya: 7-6 (2) 6-4.