Spring naar de content

Fotoserie: duizenden ramen van over de hele wereld

Hij heeft altijd al een fascinatie gehad voor ramen, schrijft fotograaf André Gonçalves uit Lissabon op zijn pagina op Behance. Waarom? Omdat daarin de ziel van een stad, regio of land verholen ligt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Voor zijn fotoseries Windows of the World fotografeerde Gonçalves inmiddels duizenden ramen, vensters en deuren. Architectuur – en dan in het bijzonder: de vaak fraai versierde muuropeningen – is onderdeel van de ziel van een stad. Of een regio. Of een land. De statige, met donkerbruin baksteen gemetselde hanekammen van West-Europa ogen natuurlijk heel anders dan de elegante, uit natuursteen gevormde bogen in Zuid-Europa. Maar ook lokaal zijn er duidelijke verschillen waar te nemen. Zo zijn de gevels van het aan zee gelegen Sesimbra (Portugal) veel kleurrijker dan die in het meer landinwaarts gelegen Évora. Ramen zijn wat dat betreft net ogen: je kunt er niet alleen door naar buiten kijken, ze gunnen je ook een blik naar binnen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Op de website van de fotograaf vindt u meer beeld van Windows of the Worlds.

H1
Sesimbra, Portugal
H3
Boekarest, Roemenië
H4
Londen, Verenigd Koninkrijk
H5
Ericiera, Portugal
H6
De Alpen
H7
Porto, Portugal
H8
Trente, Italië
H9
Barcelona, Spanje
H10
Évora, Portugal
H11
Lissabon, Portugal
H2
Venetië, Italië

Onderwerpen