Spring naar de content

Het Oekraïne-referendum: hoe 50.000 euro subsidie door de wc wordt gespoeld

Het referendum van GeenPeil komt naar je toe dit voorjaar! Op 6 april mag u uw mening geven over het associatieverdrag met Oekraïne en dat betekent dat allerlei campagnes worden opgestart. Daarvoor kon geld worden aangevraagd bij de Referendumcommissie. Dat had nogal wat voeten in de aarde. Het scheen tamelijk ingewikkeld te zijn om een aanvraag in te dienen, in ieder geval voor de neutrale jongens van GeenPeil en GeenStijl.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

Daardoor is men flink wat geld misgelopen blijkt nu, want in totaal heeft de Referendumcommissie tot op heden zo’n 650.000 euro uitgedeeld aan particulieren en verenigingen. Aan de nee-campagne is in totaal ruim 261.000 euro toegekend, de voorvechters moeten het met een luizige 92.463 doen. De rest van het geld gaat naar neutrale campagnes.

Veeg je reet ermee af
En wat kunnen we verwachten voor dat geld? Mogelijk bent u de gelukkige die binnenkort ongevraagd Alexander Pechtold aan de lijn krijgt, want D66 heeft 50k gekregen voor onder meer een belactie.

De politieke vereniging ‘Forza Haarlemmermeer’ zal ook blij zijn: de partij met 2 zetels in de lokale gemeenteraad haalde 33.273 euro op voor een anti-campagne die men wil voeren ‘op de radiozender RTV-NH (Radio Noord-Holland – red.) door middel van het creëren van een radiocommercial en het aankopen van zendtijd.’ Daarnaast verwacht Forza, dat volgens het verkiezingsprogramma ‘staat voor passie, idealen en aansprekende politiek’, veel van het plaatsen van advertenties in lokale huis-aan-huisbladen.

Kroonspanner is echter Raspoetin B.V., die zijn activiteiten als volgt omschrijft: “Het laten vervaardigen, transporteren en door studenten laten verspreiden van toiletrollen bedrukt met argumenten tegen/ de nadelen van toetreding van Oekraïne tot de EU.”

Het was wellicht beter geweest als de Raspoetina’s de toiletrollen hadden bedrukt met de tekst van het associatieverdrag. Daar kun je immers beter je reet mee afvegen als tegenstander, terwijl nu juist de tegenargumenten door de plee worden gespoeld. De Referendumcommissie blijkt zelf overigens ook van de pot gerukt: waarom geef je geld om ‘de nadelen van toetreding van Oekraïne tot de EU’ op wc-rollen laten zetten, terwijl het associatieverdrag niet over toetreding tot de EU gaat?

Dankzij de Raspoetin B.V. zal er voor maar liefst 47.973 euro aan tegenargumenten door het riool gaan. Zo zet je de democratie dus te kakken.