Spring naar de content

Kunst of doodzonde? Origineel manuscript Darwin beklad door kinderen

Het manuscript van The Origin of Species van Charles Darwin – het standaardwerk over de evolutietheorie – is op vele pagina’s beklad door kinderen. En dat is misschien maar goed ook.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Een groot deel van het manuscript is namelijk weggegooid. Darwin vond het niet nodig om de door hem volgeschreven bladen te bewaren. Het boek was immers gepubliceerd – de allereerste versie had zijn werk gedaan en was vermenigvuldigd. Van het ruim zeshonderd pagina’s tellende manuscript van On the Origin of Species zijn er op dit moment nog 45 over. Deze zijn niet zo lang geleden gedigitaliseerd door het Darwin Manuscripts Project, een initiatief van het American Museum of National History.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Ruim dertigduizend vellen zijn inmiddels gedigitaliseerd, waaronder dat wat rest van het origineel van On the Origin of Species. Een groot deel daarvan is beklad door zijn tien kinderen. Ze hebben er vogels op getekend, koeien en ridders te paard. Het ligt voor de hand dat Darwin de pagina’s heeft bewaard omdat zijn kinderen er zulke mooie doodles op hadden getekend. En niet eens onverdienstelijk. Het is dus aan de tekenende kinderen van Charles Darwin te danken dat we dit stuk manuscript van wat het meest invloedrijke boek uit de wetenschap is, bewaard is gebleven.

F1 F2 F3 F4 F5 F6 F7 F8 F9