Spring naar de content

De beste stukken van deze week

Iedere week selecteert de redactie voor u de vijf beste, meest spraakmakende of opmerkelijke artikelen die verschenen op onze site.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Boussatta-HP-1400x928_klein

Waarom ze volgens Dries Boussatta bij Ajax zijn doorgeslagen
‘Dries-Bous-sat-ta-je-moeder-heeft-een-snor, je-moeder-heeft-een-snor, je-moeder-heeft-een-snor,’ klonk het in de jaren negentig massaal van de voetbaltribunes. Sindsdien is er weinig veranderd, en dat verbaast Boussatta niets. Mark van den Heuvel ging op bezoek bij de voormalig speler van onder meer Ajax, AZ en FC Utrecht en besprak de hypocrisie van de KNVB, de gang van zaken bij Ajax en de schijn van racisme.

koikarpers_hp_klein

Ook verzinsels over vluchtelingen verdienen rectificaties
De vluchteling met de volle zak, de door vluchtelingen op de barbecue gelegde koikarper, de aanrandingen in Keulen; allemaal verscheen het in de media, allemaal bleek het niet waar of genuanceerder te liggen. Rectificaties blijven uit en dat is dom, betoogt Lisa Bouyeure. “Onwaar gebleken geruchten zouden net zo hard weer ontkracht moeten worden als dat ze werden verspreid. Op onnodige ruis zit niemand te wachten.”

relatie_hp-961x636_klein

Hoe Facebook een gewijzigde relatiestatus van ver ziet aankomen
Eindelijk mag het worden gedeeld met de rest van de wereld: je hebt een relatie. Voor vrienden op Facebook betreft het vaak een aangename verrassing, maar het sociale medium zelf zag de relatiestatus echter al van mijlenver aankomen en kan zelfs al voorspellen wanneer de relatie mogelijk te einde komt. Hoe? Sophie van Os dook in de data die Facebook verzamelt en analyseert.

be-nice-or-leave_hp_klein

Discriminatie is nog altijd iets anders dan een botoxgrap
De campagne ‘Be Nice or Leave’, waarin BN’ers oproepen voor meer respect op sociale media, schiet volgens Walt van der Linden zijn doel voorbij. “Zonder (zelf)spot geen vrijheid van meningsuiting, geen maatschappijkritiek, geen relativisme – en daar krijg je alleen maar absoluut vorsten en totalitaire systemen van. Gun het gepeupel hun afkeer en afgunst.”

referendum_hp_klein

Waarom het associatieverdrag met Oekraïne zijn waarde allang heeft bewezen
Edwin van Sas zich een beetje in het associatieverdrag met Oekraïne te verdiepen. Het verdrag zelf las hij niet, en dat zal hij ook niet doen. “Als journalist krijg ik niet genoeg betaald om de tijd te kunnen nemen om zo’n verdrag helemaal te lezen, als stemgerechtigde interesseert het me eigenlijk te weinig. Ik bevind mij in goed gezelschap. Ook Alexander Pechtold, die in de Tweede Kamer vóór het verdrag stemde, gaf toe dat hij het niet had gelezen.”